Red Purple Black

Predstavljen poslovni plan za Igman i Bjelašnicu

IspisE-mail

U ponedjeljak je je u Sarajevu predstavljen business plan za Igman i Bjelašnicu. Planira se da spomenute planine za četiri do deset godina postanu i vodeći zimski turistički i rekreativni centri u jugoistočnoj Europi. Najveći intenzitet ulaganja predviđa se za period 2010 - 2014.

Plan je izradila francuska konzultantska kuća ORGALIS / BCEOM, a investitori izrade projekta vrijednosti 1 milijun KM  su  Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, općine Trnovo, Hadžići i Ilidža, firma ZOI '84 Sarajevo, SERDA (Sarajevska regionalna razvojna agencija) i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. 

Na konferenciji za novinare nakon prezentacije, rečeno je da se u cilju ostvarenja  svih ciljeva iz plana, predviđaju ulaganja od 207 milijuna eura do 2025. godine. Najveći intenzitet ulaganja predviđa se za period 2010.-2014. do kada je potrebno investirati oko 135 milijuna eura. Investirat će se u projekte u Babinom dolu, Malom polju i Velikom polju, gdje između ostalog predviđaju izgradnju dodatnih hotelskih i smještajnih kapaciteta, nabavku opreme za razvoj , izgradnju parkinga, biznis centra, zdravstvenog i prehrambenog centra, proširenje i adaptaciju postojećih ski-područja, izgradnju ski-liftova i objekata za iznajmljivanje opreme, te drugih sadržaja. 

Prema ministru privrede Kantona Sarajevo Abidu Šariću, u ovoj prvoj fazi,  prikupljati će se ponude potencijalnih ulagača i ne zna se još precizno početak radova. Investicije će biti privatne i javne. Planira se  da će prihodi od turizma na Igmanu i Bjelašnici do 2014. iznositi 7,5 milijuna eura.


Izvor: Bhski.ba

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji