Red Purple Black

Uspon na Kamešnicu

IspisE-mail

U nedjelju 20.01.2008. nekoliko prijatelja i  ja odlučili smo se za zimski uspon na Kamešnicu. U ranim jutarnjim satima dolazimo u Korita (selo u podnožju Kamešnice na oko 700 m/nv) i započinjemo uspon. Nakon dva sata hodanja dolazimo do prvog snijega na oko1300 m/nv.

Povećanjem nadmorske visine snijega je sve više a naš uspon sve teži. Stajemo na oko1500 m/nv kako bi smo nešto marendali. Poslije marende nastavljamo dalje i dolazimo do 1600 m gdje je visina snijega već iznosila 30-50 cm.

Radimo kraću pauzu i krećemo u završni uspon na vrh. Završni uspon odrađujemo bez većih problema unatoč strmini i dubokom snijegu. Poslije više od četiri sata napornog uspona dolazimo na vrh, 1780 m/nv sa kojeg uživamo u prekrasnom pogledu.

Na vrhu dio ekipe vrši mjerenja (visina Snijega do 100 cm, temperatura u 13 sati, 5,2 C) dio fotografira, a ja se pripremam za ono o čemu sam dugo maštao, spust niz netaknute snježne padine Kamešnice.

Bio sam u dosta Evropskih skijališta ali ovo je nešto posebno, skijati na južnim padinama Kamešnice sa pogledom na otoke i more u vrijeme kada Kupres, Vlašić i sva Hrvatska skijališta ne rade radi nedostatka snijega, zaista svakom zaljubljeniku u snijeg i planine podiže adrenalin do maksimuma.

Spust završavam na 1415 m/nv. Lagano uživajući u lijepom danu silazimo prema Koritima i pogledima se opraštamo od vrhove Kamešnice koje obasjaje zalazeće sunce.

Nadam se što skorijem povratku na ovu prekrasnu planinu.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji