Red Purple Black

Saalbach-Hinterglemm - jedno od top skijališta u Austriji

IspisE-mail

Nakon što smo tri puta posjetili Salzburger Sportwelt (Flachau, Wagrain i Zauchensee), nas dvije male obitelji smo odlučili ove zimske praznike promijeniti destinaciju. Ne zato što je u ovim mjestima bilo loše (dapače!), nego jednostavno da ne dosadi. Izbor je pao na Saalbach-Hinterglemm, jedno od top skijališta u Austriji, i po broju kilometara za skijanje, i po nezaboravnim apres-ski zabavama.

Planine koje okružuju dolinu u kojoj su ova dva mjesta (do 1987. godine je bilo samo jedno mjesto – Saalbach!) broje 200 km staza, odnosno sa Leogangom koji je u slijedećoj dolini 250 km! Sve staze su povezane, i za sve su ljubitelje skijanja – od plavih, širokih i položenih, za početnike i one koji vole skijati sporije, do uistinu crnih – koje su strme i uske, a vode između stabala prekrivenih snijegom, na sjevernoj strani, pa su uvijek u hladu i ledu (Zwoelferkogel – Nordabfahrt, 3km). Inače, sve staze su prilično duge, tj. više od 2km, pa je užitak skijanja ogroman. U Saalbach-Hinterglemmu je bilo i Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju 1991. godine.


Staza Westabfahrt

Uglavnom  gondole

U pogledu žičara, ovdje prevladavaju gondole, što stajaće što sjedeće, pa ako želite odskijati cijeli krug oko doline, samo na dva mjesta vas očekuje sjedežnica, odnosno jedna jedina vučnica (Reiterkogel-Ost). Za takav krug, ako ne skijate po sporednim stazama, vam treba cca 5 i pol sati. Mi smo taj đir napravili zadnji dan, koji je bio prekrasan, bez oblačka i vjetra, tako da nam je ta avantura ostala u dragom sjećanju i jedva čekamo slijedeću zimu da to ponovimo. Naime, pojedine staze su spojene šumskim puteljcima, tako da se nadišete čistog alpskog zraka, skijate u nedogled po nevjerojatno dobro ispeglanim stazama a do vas dopiru zvuci glazbe s obližnjih vrhova iz apres-ski barova. U jednom takvom smo se i mi okrijepili.

Zajamčena zabava

Kad smo već kod njih treba istaknuti da su uistinu vrhunski; zabava je zajamčena od 15.30 pa nadalje, sve do kasno u noć. Ima pregršt restorana, barova, striptease-bar, noćni klub... Najpoznatiji među apres-ski barovima je svakako Goassstal, koji je prošlu godinu ponio titulu najboljeg apres-ski bara u cijelim Alpama! A u njemu je stvarno ludnica!!


Apresski goassstal

Mi smo imali prednost što smo odsjeli u hotelu na dnu staze Zwoelferkogel, odmah pokraj gondole, pa nam je sve bilo pojednostavljeno. Hotel je bio sa tri zvjezdice, sobe odlične, hrana također a sedmodnevni polupansion (doručak – švedski stol, koliko hoćeš, a večera 2x švedski stol i 5x menu sa 4 vrste hrane) nas je ispao 1412 Eura (dvoje odraslih i dvoje djece od 6 i 11 godina) – uključeni fitness i wellnes prostorija. U hotelu se može kupiti i ski-pass (176 Eura za odrasle, a 88 Eura za djecu za 6 dana početkom siječnja), a naravno ima i grijana prostorija za skije i pance. Od hotela do samog centra mjesta Hinterglemm ima točno 6 minuta šetnje. U centru, osim otvorenih barova, imaju i dva dućana sa hranom i kozmetikom, te još nekoliko dućana sa cipelama i robom. Također, postoji i javni bazen.

Povoljne cijene

Ono što nam je upalo u oko je da je npr. cijena velike Bečke šnicle sa pommes-fritesom u restoranu na dnu staze 5,80 Eura (cca. 42,00 Kune), a isti takav obrok u Flachau je 9,80 Eura (71,50 Kuna). Znači, ovdje je skoro duplo jeftiniji!!

Od drugih aktivnosti, onaj tko voli može se okušat u padobranstvu (ima škola, tereni, dosta ljudi se može vidjeti kako lete zrakom), a postoji i staza za noćno sanjkanje što je uistinu prekrasna zabava!

Eto, bilo bih mi drago da sam vam bar malo dočarao čaroban svijet vrhunskog alpskog skijanja, te da jedva čekam slijedeću zimu, jer već je pao dogovor da ovo iskustvo moramo ponoviti!


Apresski centar

 
Apresski goassstal


Apresski wildenkar 1910m


Hotel, staza


Hotel, staza


Padobranci


Pogled - vrhovi


Pogled na dolinu


Staza Bernkogelabfahrt


Saza Eibingabfahrt


Staza Jausernabfahrt


Staza Jausernabfahrt


Staza Muldenabfahrt


Staza Westabfahrt


Staza Westabfahrt


Staza Zwoelferkogel


Staza Zwoelferkogel

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji