Red Purple Black

Na Kupres stižu topovi!

IspisE-mail

PRVI SUSTAV ZA UMJETNO ZASNJEŽIVANJE U BIH U FUNKCIJI DO STUDENOG
Već dulje vrijeme vlasnik sportsko-rekreacijskog centra "Adri-ski" na Kupresu gospodin Zvonko Bagarić sa svojim timom priprema projekat za umjetno zasnježivanje ski staza. Još prije dvije godine izradili su idejni projekt, isti su uputili na raspravu u Općinsko vijeće Kupres gdje je projekt dobio podršku.

Gospodin Bagarić je u programu Kupreškog radija rekao da potreba za ovim projektom nije potaknuta nedostatkom snijega u zadnje dvije sezone, nego rupa u sezoni je bilo i prije zbog juga koji je stvarao probleme. Što se tiče uvjeta kakvi trebaju biti da bi se mogao proizvoditi snijeg od sto dana ski sezone šezdeset je idealnih za rad snježnih topova.

Projekt se sastoji od više manjih djelova tako će uz tok rjeke Milač biti iskopano malo akumulacijsko jezero. Njegova površina će iznositi 15000 četvornih metara površine a njegova dubina kretat će se od 140 cm do 200 cm. Struktura tla na tom području je takva da će dno jezera biti šljunkovito. Plan je jezero tijekom ljeta prirediti za posjet izletnicima a voda za rad snježnih topova koristiti će se tijekom zime. 

Nakon završetka posla na jezeru slijedi izgradnja cjevovoda u dužini od 2700 metara, potom će na tom mjestu biti postavljena crpna stanica od koje će voda biti slana dalje pod tlakom od 25 bara prema snježnim topovima. U planu je zasnježivanje staze Vuk od samog hotela do vrha Tikvica. U povratu bit će zasnježena i staza a širina snježnog pojasa iznosit će 50 metara a visina snijega u idealnim uvjetima bit će 40 cm. Za proizvodnju snijega u idealnim uvjetima bit će potrebno 60 litara po sekundi, riječ je o dotoku vode zbog čega je važan dio upravo akumulacijsko jezero. Uz idealne uvjete, temperaturu zraka 0stupnjeva Celzija, i nižu vlažnost zraka 50 posto za zasnježivanje spomenutog područja biti će potrebno 5 do 6 dana. 

Ukupna dužina staze za zasnježivanje iznosi 2000 metara, što je približno sustavu za umjetni snijeg kakav postoji na zagrebačkom Sljemenu. Za potpuno dovršenje projekta ima dovoljno vremena, kako je kazao gospodin Bagarić, sve bi trebalo biti gotovo do studenog mjeseca ove godine. Kada smo pitali zašto se u ovaj projekt nije krenulo prije Bagarić je rekao da je vrijednost investicije oko 3 milijuna maraka. Kupres i šira regija će od ovog projekta imati višestruku korist jer je ovo jedini sustav zasnježivanja te veličine u Bosni i Hercegovini. Što reći na kraju, dragi skijaši, još malo strpljenja pa će biti skijanja na Kupresu do mile volje. 
 
Izvor: www.kupreskiradio.com

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji