Red Purple Black

Dobra vijest za dalmatinske skijaše: počelo postavljanje topova za snijeg na Kupresu

IspisE-mail

Lanjsku su zimu i muke sa snijegom Kuprešaci shvatili kao dobru lekciju, pa za predstojeću sezonu ništa neće prepustiti slučaju. Dok je Dalmacija kao glavno tržište još zabavljena ljetnom sezonom i očekuje tek zbrajanje računa, na obroncima Čajuše radi se i gradi na sve strane. Ipak, od svega najvažniji je brojnim Splićanima, Zadranima, Dubrovčanima ..., što tijekom zime hrle preko granice u susjednu BiH, projekt umjetnog zasnježenja skijališta uz dobro poznati hotel Adria Ski.

Njegov vlasnik Zvonko Bagarić u stručnu inspekciju pozvao je meštra sa Sljemena, Rena Fleissa i direktora splitskoga ski kluba Blaženka Granića. I njihovi visoki kriteriji bili su zadovoljeni viđenim.

- Projekt zasnježenja staza trebao bi biti gotov do početka sezone 2008/09. Današnje moderno skijalište nije moguće razvijati ukoliko ne posjeduje topove za proizvodnju snjegate nam je zbog toga bilo jako bitno da se i ¨naše¨ skijalište što prije stavi pod umijetni snijeg. Projekt zasnježenja je kompliciran i skup, međutim gospodin Bagarić je zaključio da bez tog koraka nije moguće razvijati ski centar pogotovo u doba globalnog zatopljenja – objašnjava Granić.

-   Svaki ovakav projekt počinje s gradnjom umjetnog jezera iz kojeg se crpi pothlađena voda za rad topova. Jezero je smješteno pored glavnog magistralnog puta prema Kupresu i površine je oko 30.000 m2, što je i više nego dovoljno za zasnježenje kompletnog ski centra Čajuša. Iz jezera uz pomoć pumpi za vodu kroz cijevi voda dolazi do skijališta. Za sezonu biti će topovima pokrivene dvije najatraktivnije staze Vuk i S, a pripremit će se i cijevi za zasnježenje staza Dabar 1 i Dabar 2 u budućnosti.

Uz  zasnježenje bitno je naglasiti da se pokušava za sezonu 2008/09 dovršiti motel sa 15 soba, vanjskim i unutarnji restoranom na vrhu staze Vuk, dok je apartmanska kuća s 26 apartmana na samom parkiralištu spremna za sezonu – prenio nam je Granić najnovije vijesti s Čajuše.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji