Red Purple Black

Planina s mnogo potencijala, planova i ideja

IspisE-mail

BIOKOVO JOŠ ČEKA
Najviši vrh planine Biokovo, Sveti Jure, i ove se godine rano zabijelio i tako nas sve podsjetio na eventualne mogućnosti izgradnje skijaškog centra na padinama ove dalmatinske planine. Još prije nekoliko godina ideja o skijalištu, na kojem bi se skijalo nekoliko mjeseci i spojilo ljetni i zimski turizam, koja je bila prisutna kod mnogih prijatelja ove planine, počela se polako pretvarati u nešto opipljivije.

Tako je izrađena posebna studija u koju se uz inicijatore iz Makarske uključilo i Ministarstvo turizma, prema kojoj bi se žičarom iz Makarske išlo do Vošca i manjeg skijališta, od Vošca do Sv. Jure i glavnog skijališta u selu Milići. Studija je pokazala da bi ovaj projekt bio težak približno 15 milijuna eura, ali bi veoma brzo opravdao svoje postojanje. Jedni od onih koji su potaknuli ovu ideju članovi su udruge „Skijaški centar Biokovo“ koji i dalje svesrdno rade na realizaciji iste.

- Jedan od naših realnih prijedloga u ovom trenutku je ucrtavanje skijališta u županijski plan uređenja što je primarno za sve daljnje poteze. Želja nam je i osnivanje dioničkog društva koje bi dobilo koncesiju kao i uključivanje u projekt općine Zagvozd na čijem se području nalazi selo Milići i veliki dio planiranog skijališta. Nedavno smo inicirali izradu idejnog projekta za žičaru od Makarske do Vošca gdje bi bilo smješteno privremeno skijalište koje bi se prema istraživanjima moglo koristiti oko 2 mjeseca godišnje. Ujedno trebam napomenuti da se ljepota prirode ove planine ne bi trebala narušiti izgradnjom nekih velikih hotela jer za smještaj gostiju na Makarskom primorju postoji već dovoljan broj istih, a samim tim i ulaganja su povoljnija. U cijelom projektu imamo i potpunu podršku Ministarstva turizma. Vjerujem da neće proći puno vremena, a prvi će skijaši skijati na Biokovu – optimističan je makarski dogradonačelnik Ante Novak, ujedno i predsjednik Udruge.

Iz udruge „Skijaški centar Biokovo“ uputili su poziv svima koji im mogu pružiti stručnu pomoć u realizaciji ovog projekta da ih kontaktiraju kako bi Dalmacija u što skorije vrijeme dobila svoje skijalište.

KOMENTARI

Prijatelji