Red Purple Black

Kada ćemo na Vaganj?

IspisE-mail

JOŠ SE NISU STVORILI PREDUVJETI ZA PROMJENU STATUSA GRANIČNOG PRIJELAZA
Kada je prije nekoliko godina Sinjanin Davor Žanko izgradio motel Heidi na Vagnju, uz samu granicu na bosanskoj strani Kamešnice, imao je viziju dobrog poslovnog uspjeha i zanimljivog mjesta za obiteljski odmor, gdje bi između ostalih dolazili i brojni Dalmatinci koje ne privlače velika skijališta.

Nakon točno 23 dana koliko je motel u potpunosti radio morali su ga zatvoriti, a problem je nastao jer granični prijelaz Bili brig – Vaganj, prema Sporazumu o pograničnom prometu između Hrvatske i BIH nema status graničnog prijelaza već samo stalni prijelaz za pogranični promet. Tih godina, za vrijeme velikih snježnih padalina, zbog neuređene ceste, na Vaganj je bilo skoro nemoguće doći sa bosanske strane, a svi oni koji bi se uputili iz pravca Sinja, nisu mogli prijeći državnu granicu. 

I tako su sve mogućnosti Kamešnice i prijevoja Vaganj, vezane uz zimski turizam, tada stavljene u neki drugi plan, iako je na ovom području još tridesetih godina prošlog stoljeća bilo pravo splitsko skijalište sa organiziranim utrkama, a i novija istraživanja pokazala su da Vaganj može pružiti mnogo toga. 

Promjene na bosanskoj strani

Odnedavno kod naših se susjeda u BIH pojavila ideja o konkretnom razvoju na Vagnju, pa je, na inicijativu HB županije, u proračun FBIH uvrštena i izgradnja ceste od Prologa do Vagnja na čemu se u posljednje vrijeme podosta radi. Kako smo saznali u odjelu za građevinarstvo i prostorno uređenje općine Livno, dovršen je regulacijski plan za zemljišta za izgradnju nekoliko stotina vikend objekata, još je u izradi dokumentacija za skijalište i traže se mogući koncesionari. No da bi sve moglo biti u potpunoj funkciji treba pričekati ipak još neko vrijeme potrebno za građenje i organizaciju. No za dvije do tri godine i Vaganj bi mogao imati dobar udio u razvoju zimskog turizma u BIH.

Što sa graničnim prijelazom

Izgradnjom navedene ceste neće više biti problema za dolazak na buduće skijalište s bosanske strane, ali ostaje otvoreno pitanje pristupa s hrvatske strane i nemogućnost prijelaza državne granice za sve one koji ne žive na ovom uskom području.

- Da bi se promijenio status graničnog prijelaza moraju postojati i određeni uvjeti poput broja putnika koji bi se koristili prijelazom ili njegova isplativost. U slučaju izgradnje skijaškog centra i velikog broja gostiju s ovog područja, uvijek postoji mogućnost prenamjene graničnog prijelaza iz onoga za pogranični promet do kategorije za međunarodni putnički promet, promjene mogu biti i sezonskog karaktera, no to se nikako ne može uređivati na lokalnoj razini, već bilateralnim sporazumima ove dvije države. Prema nekom neslužbenom mišljenju ipak će proći još koja godina dok sve to ne profunkcionira jer nije dovoljno donijeti odluku već i urediti i primijeniti u praksi sve detalje vezane uz rad određenog graničnog prijelaza  – izjavio je Željko Kapetanović, načelnik sektora za granicu PU SD županije.

Uz sve otvorene mogućnosti te potrebu za mjestima na kojima će sve veći broj Dalmatinaca imati priliku uživati u snijegu i bosanske ideje o razvoju turizma, možemo se nadati da ćemo za nekoliko godina imati i skijalište na koje ćemo iz Splita dolaziti za sat vremena.

 
 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji