Red Purple Black

Bjelašnica vraća olimpijski sjaj

IspisE-mail

4 MILIJUNA MARAKA ZA UMJETNO ZASNJEŽIVANJE
Prva faza velikog projekta umjetnog zasnježivanja staza na Bjelašnici privodi se kraju. Nabavljeni su pokretni topovi, postavljeno 17 hidranata, a u tijeku je punjenje akumulacijskog jezera, jednog od najdubljih na ovim prostorima. Prema planu, umjetni snijeg koristiti će se u donjem dijelu spust staze gdje se, prema iskustvima, snijeg najbrže otapa.

Već narednih godina realizirat će se i druge dvije faze umjetnog zasnježivanja čime će topovima biti pokriveni veliki dijelovi staza na Bjelašnici i time okončan projekt vrijedan približno 4 milijuna maraka koji su zajednički financirale Vlada kantona Sarajevo i kantonalno javno poduzeće ZOI OSC 84. 

Muamera Šehić, glasnogovornica ovog poduzeća koje skrbi o Skijaškom centru na Bjelašnici, obavijestila nas je i o ostalim planovima i konkretnim radovima koji se provode u svrhu što ugodnijeg boravka gostiju na ovoj planini.


Akumulacija na Bjelašnici (BHski.ba)

Zatvorena žičara sa sto kabina sredinom 2009.godine

Tako će instalacija zatvorene žičare, projekt težak oko 20 milijuna maraka, koja će biti duga 2715 metara, imati nešto manje od sto kabina te spajati Babin dol sa vrhom Bjelašnice, biti dovršena sredinom 2009.godine.Početna stanica žičare ujedno će biti i mali centar sa objektima u kojima će se gostima nuditi sve ono što im je potrebno. Na Bjelašnici i Igmanu obavljen je potpuni remont žičara i ski liftova te strojeva za uređenje staza, a ove zime u funkciji će biti šest staza, ali se već radi na probijanju novih.

Uz Vladu FBIH poduzeće ZOI 84 financiralo je i uredilo ljetno-zimsku sanjkašku stazu, popularni tubing, na Babinom dolu, gdje su se već okušali oni najmlađi, ali mogu je iskušati i stariji poklonici ovog adrenalinskog sporta, a u planu je uređenje i ljetno-zimske skijaške staze.

Okupljanje skijaških legendi 

Bjelašnica koja pamti glamour i uzbuđenja za vrijeme Zimske olimpijade možda uskoro na svojim terenima ponovo ugosti velika imena svjetske skijaške scene. Tako je za 20. prosinca ove godine planirano okupljanje skijaških legendi poput Tombe, Franka, Košira, Johnsona i ostalih, čime se želi obilježiti uspomena na ZOI Sarajevo 84, a sportašima će se taj dan pridružiti i sarajevske zvijezde u bogatom zabavnom programu.

Da se na Bjelašnici sve više radi i ulaže, govori i podatak da im je jedan od glavnih ciljeva organiziranje utrke Svjetskog kupa za žene, što bi se ako sve bude išlo prema planovima moglo ostvariti  u sezoni 2012./2013.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji