Red Purple Black

KUPRES: Otvoren skijaški centar Stožer-Vrana!

IspisE-mail

VESELO U „KUPREŠKOJ KUĆI“
Uz nazočnost brojnih sportskih i javnih djelatnika općine Kupres i HB županije, gospodarstvenika, skijaša i drugih prijatelja ovog grada, u petak, 28.studenog svečano je otvoren skijaški centar Stožer-Vrana u Kupresu.

Pohvale sa svih strana

Posebne zahvale za unapređenje zimskog turizma u Kupresu i Federaciji BIH, glavnim inicijatorima i ulagačima Zoranu Turaliji i Milenku Mandži, uputili su ovom prigodom i Marijan Kvesić član Olimpijskog komiteta BIH te proslavljeni alpinist Stipe Božić.

- Kao alpinist imam posebne uspomene na moja penjačka iskustva na Cincar, Malovan i Stožer, ali i skijaška iskustva iz ovog kraja su zanimljiva. Još prije 32 godine, SK Split, čiji sam bio član, imao je i dvije vučnice pod Stožerom i uvijek smo maštali o tome da jednog dana ovdje nikne ovakav centar i uvjeren sam da će, zbog prirode, ovdje biti jako puno skijanja. Još kad bi postojala mogućnost da imamo jednu skijašku kartu za oba kupreška skijališta, bio bi to pun pogodak – izjavio je ovaj dokazani prijatelj kupreškog kraja.

Svečanu vrpcu prerezao je i tako simbolično otvorio ovaj centar, Stjepan Herceg, načelnik općine Kupres, koji je naglasio značaj ovog projekta kojim, uz već postojeći skijaški centar hotela Adria Ski i dobre mogućnosti smještaja u samom Kupresu, ovaj grad može stati uz bok najpoznatijim skijalištima u BIH, Bjelašnici i Jahorini.

Župni vikar-kapelan Oliver Jurišić blagoslovio je ovaj ski centar i sve one koji ga budu posjećivali, a cijeli događaj prenosio je Kupreški radio.

Ponuda na Stožeru

Uz dvije staze, jedne dvosjedežnice i dva baby lifta, gostima je na raspolaganju manji ugostiteljski objekt na samom vrhu i drugi, veći objekt „Kupreška kuća“ u podnožju staza. U tom zanimljivom objektu u ponudi će svakog dana biti nekoliko vrsta gotovih jela i jedan specijalitet kuće. Kako je kuhinja započela s radom tek za službeno otvaranje skijališta, cijene i pojedinosti iz ponude još nisu definirane, ali po riječima Zorana Turalije, biti će slične onima na skijalištu hotela Adria Ski, a konačna odluka donijeti će se za nekoliko dana.

Na ulazu u skijaški centar uređeno je glavno i pomoćno parkiralište, a prema procjenama parking mjesta biti će dovoljno za približno 250 automobila.
Uz ski škole, nabavljena je oprema za iznajmljivanje, te organiziran rad ski servisa i hitne medicinske pomoći.

Sve napravljeno na Stožeru, tek je prva faza projekta koja je bila teška više od 3 milijuna maraka, a prema riječima vlasnika i ulagača za potpunu realizaciju svega planiranog trebati će još oko 9 milijuna maraka.

Prvi snijeg i poneka primjedba

U sklopu svečanosti otvaranja, na Stožeru je ovog dana bila puštena u rad dvosjedežnica, kojom su se mnogi uputili na vrh Vranu, gdje je temperatura bila za 10 stupnjeva niža od one u podnožju, a snijeg viši i nekoliko desetaka centimetara, odakle je pogled na Kupres i okolicu mnoge fascinirao.

Na vrhu su svoje prve ovosezonske okršaje sa snijegom imali i nekolicina bordera, koji su imali poneku i primjedbu na pojedine izrasline na stazi, ali kada se snijeg utaba i padne novi, staza će, prema najavama, za bordere biti pravi užitak. Mnogi od ovih mladih, nadaju se kako će u projekt nastavka izgradnje ovog centra biti uključena i izgradnja snow board parka koji bi privukao mnogo mladih iz samog Kupresa ali i Dalmacije, jer vrh Vrana ima odlične uvjete za isti.

Jedan od problema, ove zime mogao bi predstavljati pristupni put Stožeru, iako je dodatno proširen, nekolicina je i pri dolasku na svečanost bila primorana automobile ostaviti nekih 200-tinjak metara prije skijališta, zbog zaleđene ceste i osjetnog uspona. Upravo o ovome će u centru Stožer u budućnosti morati voditi računa, jer će se primjerice od Splita do Kupresa voziti uređenom i održavanom cestom, a mnogi će zimsku opremu morati stavljati nekoliko stotina metara prije dolaska na cilj.

No nadamo se da će se i ovaj problem riješiti jer su vlasnici ovog skijališta već pokazali da imaju razumijevanja za potrebe svojih budućih posjetitelja i gostiju.

Kako je rekao jedan od glavnih „krivaca“ za sve urađeno na Stožeru, Zoran Turalija, za pravi početak skijaške sezone još im samo nedostaje jedan obilniji snijeg, jer za sada još uvijek ne mogu u borbu sa vremenskim prilikama.

 

Više slika možete pogledati u GALERIJI...

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji