Red Purple Black

VLAŠIĆ: Sve je spremno za sezonu

IspisE-mail

BABANOVAC, NEDJELJA 14.PROSINCA
Iznenađujuća posjećenost, obzirom na vremenske prilike i visinu snijega na Vlašiću dočekala je "starosjedioce" ove planine. Solidno popunjen centralni parking prostor, te gotovo popunjeni parking prostori objekata Hotel Vlašić, Pahuljica, Villa Ugar, i popularne Vlašićke kolibe neupućenom su davali naslutiti da se ovdje nešto posebno dešava.

Pripreme za sezonu

Ipak, u razgovoru sa samim posjetiocima Vlašića danas, bilo je lako doći do zaključka da većinu ovdje čine vlasnici objekata i gosti koji su, poučeni negativnim iskustvima iz prošlosti, došli na licu mjesta uvjeriti se kakav su smještaj na Vlašiću rezervirali za period dočeka Nove godine ili poslije toga. Ipak, dobar dio tih posjetilaca bili su "pravi" turisti, koji su ovaj vikend iskoristili da posjete planinu Vlašić. Među njima se isticala poveća ekipa iz Goražda koju su činile pripadnice ljepšeg spola i koje su se, prema njihovim riječima, samoorganizirale i njih 50-tak je subotu i nedjelju provelo na Vlašiću. Sve redom izjavljuju da je ovo prekrasno mjesto, ali da bi trebalo da se nešto učini po pitanju pješačkih staza i ulične rasvjete.

Ipak, većini zanimljiviji dio je onaj o pripremama za skijašku sezonu 2008./2009. na Vlašiću. Dok su je neki već uvelike proglasili otvorenom, iako na stazama gotovo ni da nema snijega, radnici poduzeća Vlašić SKI su jučer i danas radili udarnički. Postavljene su hvataljke na ski liftove Babanovac I i II Markovac, te je oko podneva lift uključen (obje strane), izvršen je pregled i testiranje pred redovno godišnje atestiranje ispravnosti ski liftova koje prethodi izdavanju upotrebne dozvole. Prošlogodišnje, zaista kvalitetno održavanje ski staza, ove godine bi trebalo biti još bolje. Naime, ovo poduzeće je obogatilo svoj vozni park sa još jednim ratrakom što daje realnu osnovu "hvatanja" svakog novog centimetra snijega. Redovan godišnji servis je urađen na sve četiri mašine i one spremno očekuju padavine.

Sjedešnica stala na koncesiji

Uprava poduzeća Vlašić SKI doo je za Babanovac.net izjavila da se prošlogodišnja kvaliteta održavanja staza sigurno neće mijenjati u negativnom smislu, te da su spremni garantirati maksimalan kvalitetu staza u skladu sa prognoziranim padavinama. Na pitanje Babanovac.net o daljim ulaganjima ovog poduzeća u vertikalni transport i opremu, iz Vlašić SKI odgovaraju da je sve stalo kod traženja Koncesije za postavljanje kupljene sjedežnice, te da bi bilo neozbiljno da, obzirom da se ovdje radi o jednom zaista velikom projektu u koji su do sada već uložena značajna sredstva da se pokreću drugi projekti prije nego se ovaj privede kraju. 

Uskoro i umjetni snijeg 

U kupovinu i prijevoz sjedežnice od Adelbodena (CH) do Travnika uloženo je 1.200.000 KM. Sjedežnica čiji je kapacitet 2500 skijaša na sat, svojim postavljanjem će otvoriti novih 9500 metara ski staza. U konačnoj verziji, cijena ovog projekta iznosit će 4.500.000 KM. Ekskluzivno za Babanovac.net, direktor preduzeća Vlašić SKI - Goran Šarić, izjavio je da prvi planirani projekt poslije sjedežnice bio i ostao upravo projekt instalacije postrojenja za proizvodnju umjetnog snijega na centralnoj stazi ski lifta Babanovac i to na njenoj cijeloj dužini. Goran Šarić je naglasio da ovo poduzeće ima spreman predprojekt ove instalacije, napravljen u Švicarskoj, čime bi u jednom potezu bila riješena tri trenutna problema. 

Naime, prema ovom projektu, gradio bi se moderan sistem pumpnih stanica od jednog od izvora rijeke Ugar koji bi do Babanovca prolazio kroz vlašićke šume. Postavljanjem vatrogasnih hidranata na toj trasi stekli bi se uvjeti za barem osnovnu protupožarnu zaštitu. Višak vode iz budućeg umjetnog jezera bi odlazio direktno u vodovod na Babanovcu čime bi se riješili i problemi u vodoopskrbi Babanovca u špici ski sezone.

Izvor: Babanovac.net

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji