Red Purple Black

Za sve koji kreću na zimovanje

IspisE-mail

PROVJERITE SVOJA VOZILA
Iako je određeni broj stanovnika Lijepe naše već krenuo u razna zimovališta, gdje će proslaviti Božić i doček 2009.godine, najveći broj će ipak na skijanje odmah poslije Nove godine. Nemali broj njih na put kreće osobnim automobilima, a biti će zasigurno i onih koji će se po prvi put susresti sa zimskim uvjetima vožnje pa smo savjet, na što treba obratiti pozornost kako nas naš limeni ljubimac ne bi negdje iznevjerio, potražili od višestrukog državnog prvaka u automobilizmu i iskusnog mehaničara Branka Krstulovića.

Obavezne provjere i zamjene

- Treba voditi računa o rashladnoj tekućini, antifrizu, kojeg bi u motoru trebalo biti uvijek, jer štiti od korozije. Prije zime treba provjeriti njegovu kvalitetu, starost i koncentraciju, a postotak ne smije biti manji od 30% što je dovoljno za zaštitu motora do -15 C. 

Ljetne gume mijenjaju se sa zimskima, u pravilu, kada temperatura počne  padati ispod 7 stupnjeva. Minimalna dubina profila kod zimskih guma je 4 mm, ali preporuka je ne čekati do minimalne dubine jer i ona, u pojedinim uvjetima poput puno snijega, nije dostatna zbog lošeg prianjanja uz podlogu. Uz to treba obratiti pozornost i na tlak u gumama kako je propisao proizvođač, a nikako smanjivati tlak kako neki vozači prakticiraju.

Akumulator je najosjetljiviji na niske temperature te ga svakako provjerite, odnosno njegov kapacitet. Ukoliko se uoči i najmanja slabost potrebno ga je zamijeniti jer će vas on prvi iznevjeriti.

Obavezno treba provjeriti i istrošenost metlica brisača, a posebno napominjem da se brisači ne smiju paliti dok na staklu ima leda jer će ih on trenutačno uništiti. Zato preporučam da pri ruci uvijek imate gratalicu za led i upalite motor te grijanjem led otopite. Uz to, bilo bi poželjno imati sprej protiv smrzavanja kojega je dobro nanijeti na brtve i brave vozila.

Lanci su svakako obvezni u prtljažniku, jer unatoč zimskim gumama, kod dubljeg snijega sa njima će biti lakša i sigurnija vožnja.

Kod dizel motora preporučuje se, prije putovanja u hladnija područja, staviti aditiv u gorivo kako bi motor dobio optimalnije gorivo i tako mu omogućiti lakši rad i bezbrižniju vožnju.

Prilagoditi se uvjetima

I na kraju, brzinu kojom vozite svakako prilagodite uvjetima na cesti; često je sporija vožnja sigurnija.  Pri vožnji pazite na razmak između vozila jer treba biti veći nego ljeti. Kod vožnje po snijegu i ledu sve radnje potrebno je obavljati polako, umjereno, dodavati gas i polako puštati kvačilo.  Kod okretanja volana biti veoma oprezan, a poseban oprez potreban je kod kočenja – bio je iscrpan Krstulović.

Nadamo se da će nekima ovi savjeti pomoći, a svima koji putuju, želimo ugodan put te siguran i sretan povratak kućama.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji