Red Purple Black

Na skijanje ide čak 50.000 Hrvata više nego lani

IspisE-mail

Naoružani skijaškom opremom, eurima, kreditnim karticima i izvrsnim raspoloženjem jučer se rano ujutro oko 50.000 Hrvata uputilo u najpoznatija austrijska, talijanska, slovenska i francuska skijališta. Unatoč ekonomskoj krizi, u Udruzi hrvatskih putničkih agencija procjenjuju da će ove sezone u inozemstvu skijati oko 250.000 hrvatskih državljana, što je za 50.000 više nego godinu dana prije.

Bez zastoja na granici

Gužve na najvećem graničnom prijelazu sa Slovenijom Bregani počele su oko četiri ujutro te su trajale do poslijepodnevnih sati do kada je, prema procjeni Pogranične policije, granicu prešlo oko šest tisuća vozila, od kojih dvije trećine otpada na skijaše. U kolonama dugim i do pet kilometara čekalo se po četrdesetak minuta. Na Maclju, drugom većem graničnom prijelazu sa Slovenijom, nisu zabilježene veće gužve te je u Sloveniju tijekom dana ušlo tri i pol tisuće vozila, od kojih također najveći dio otpada na ljubitelje snježnog sporta. Iako se ove zime na skijanje uputilo oko 25 posto više građana, na graničnim prijelazima nije zabilježen povećan broj vozila u odnosu na prošlu godinu.

Reporteri Jutarnjeg razgovarali su jučer s dvadesetak obitelji, koje su strpljivo i bez veće nervoze čekale na graničnom prijelazu. Iako je otprije poznato kako Hrvati unatoč političkim previranjima neće bojkotirati slovenska skijališta, od dvadesetak sugovornika tek su se jedna obitelj i jedan autobus školske djece uputili u tamošnja zimovališta.

Tako se u  Sloveniju zaputilo pedesetak polaznika zagrebačke Osnovne škole Matka Laginja i vrtića iz četvrti Ravnice. Njihove učiteljice Saša Mlinar i Ljerka Matić te animatorica Nina Stankov Feuer vode ih u bivše odmarilište Grada Zagreba Vladimir Nazor u Kranjskoj Gori.

Nerado u Sloveniju

- Da to odmarilište nije nekada bilo vlasništvo Grada Zagreba, uvjeravam vas da djecu ne bih vodili u Sloveniju - rezolutne su učiteljice i animatorice, ljute na susjede zbog političkih ucjena. Sedmodnevni aranžman u Kranjskoj Gori djecu će stajati 2300 kuna, čemu valja pridodati 50 eura džeparca.

Čak sedam članova zagrebačke obitelji Ušljebrka tjedan dana uživat će u austrijskom  Gerlitzenu. - Imamo petero djece i svi smo veliki ljubitelji skijanja. Za nas sedam, za sedam dana treba nam 20.000 kuna - rekli su mama Mirjana i tata Ivan koji se bave proizvodnjom armaturnih mreža.

Dalmatinci idu u Kronplatz

Obitelj Antunović iz Slavonskog Broda kaže kako su morali štedjeti nekoliko mjeseci za tjedan dana na snijegu. No, dodaju da im to nije bilo teško jer svake godine sebi priušte skijanje u inozemstvu, a ove godine će boraviti u austrijskom Nassfeldu gdje će zajedno potrošiti oko osam tisuća kuna. Kada je riječ o skijaškim guštima, ne zaostaju ni Dalmatinci. Tročlana obitelj Vugarija iz Zadra koja radi u državnoj službi uputila se u talijanski Kronplatz, a za tjedan dana izdvojit će oko 8000 kuna. Obitelj Maraković iz Karlovca za tjedan dana u Austriji potrošit će 5000 kuna.

Obitelj Stošić: Ne marimo za politiku

Idemo u Bohinjsku Bistricu pokraj Koble gdje već godinama odlazimo na skijanje. Nikad nismo imali problema s ljubaznim domaćinima i ne zamaramo se aktualnim političkim sukobom, rekao je Lineard Stošić, obrtnik iz Šibenika, koji će s tročlanom obitelji u Sloveniji boraviti sedam dana i potrošiti oko 10.000 kuna.

Obitelj Miškulin: Odredište Bad Kleinkircheim

Zagrebačka četveročlana obitelj Miškulin već deset godina odlazi na skijanje, a ove će godine odmor provesti u austrijskom Bad Kleinkirchheimu. Mama Sanja, diplomirana pravnica, i tata Damir, diplomirani inženjer šumarstva, kažu da cijela obitelj dobro skija, te da će ove godine njih četvero potrošiti oko 15.000 kuna.

Obitelj Topić: Kaprun umjesto Kranjske Gore

Zagrebački građevinski poduzetnici Silvana i Ante Topić u Sloveniju, kažu, ove godine ne žele ići iz principa.

Takva odluka njihovu će četveročlanu obitelj stajati oko 35.000 kuna, koliko će za tjedan dana skijajanja ove godine ostaviti u austrijskom zimovalištu Kaprunu.

Obitelj Šelović: Djecu vodimo u Katchberg

Liječnici Gordana i Alen Šelović iz Zagreba opredijelili su se ove godine za zimovanje u Austriji.

- Imamo dvoje djece i vodimo ih u skijalište Katchberg. Ukupno ćemo potrošiti oko 25.000 kuna -rekli su uglas Šelovići spremno pozirajući s djecom kojoj gužva na Bregani nije smetala.

Izvor: Jutarnji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji