Red Purple Black

Prevrtljiva veljača donijela jugo i kišu

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesTOPE SE CENTIMETRI
Sam kraj mjeseca siječnja obilježio je snijeg i činjenica da su skijaše ugostila sva skijališta u našem okruženju. Unatoč nekim primjedbama o nekvalitetnom snijegu, neuređenim stazama, gužvama te zbog toga uništenim skijama ili boardu, mnogi su prošlog vikenda ipak bili zadovoljni mogućnošću skijanja na Kupresu, Vlašiću, Blidinju, Bjelašnici i ostalim ski centrima.

Ovaj vikend pred nama, nažalost, donosi potpuno drugačiju situaciju. Južni vjetar i kiša koja je skoro cijelog tjedna padala, diljem Hrvatske donijeli su poplave, a na većini skijališta otopili su, skoro u potpunosti, onih nekoliko desetaka centimetara snijega. U očekivanju još najmanje dva kišna dana, kada će se otopiti još i onaj preostali centimetar-dva snijega, većina skijališta službeno je zatvorena.

Tako će do nekih novih snježnih padalina biti zatvoreno skijalište na Vlašiću, Čajuši, Stožeru, Blidinju i Rostovu, dok zbog optimalnijih vremenskih uvjeta još uvijek rade liftovi i staze na Jahorini i Bjelašnici.

No moguća kiša i na ovim stazama mogla bi pokvariti dobro skijanje, a na Bjelašnici zbog visokih temperatura i proizvodnju umjetnog snijega.

Osim ova dva velika centra, nešto povoljnije vremenske prilike su i na Busovačkim stajama gdje još uvijek ima oko pola metra snijega koji bi se trebao zadržati te na Brusnici gdje djelatnici pokušavaju nanijeti snijeg na stazu i tako svojim gostima omogućiti skijanje i ovih dana. I ovaj snijeg, treba napomenuti, nešto je slabije kvalitete zbog natprosječnih temperatura i na ovim područjima.

I hrvatska skijališta, osim Sljemena, službeno su zatvorena, a odluka o njihovom radu ili zatvaranju donosi se svakog dana, sukladno temperaturama i oborinama.

Zbog visokih temperatura i kiše većina skijaša iz Dalmacije i BIH tako će ovaj vikend morati objesiti skije o klin i pričekati neko povoljnije vrijeme, a prema prognozama pad temperature za nekoliko stupnjeva i snježne oborine očekuju se na samom kraju ovog i početku idućeg tjedna iako za ponovno skijanje na nekim skijalištima biti će potrebno mnogo više snježnih dana.

Zato je naš savjet, iskoristite nemogućnost skijanja za dobra druženja i usput popratite poneku utrku Svjetskog prvenstva te makar putem ekrana uživajte u onome što snijeg nosi sa sobom.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji