Red Purple Black

Obećani milijuni - Bjelolasica još uvijek čeka uređenje

IspisE-mail

Projekt revitalizacije Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica vrijedan oko 150 milijuna kuna, koji su još početkom 2006. godine najavili ministri Primorac, Vukelić i Šuker, na ledu je i tri godine nakon javno danog obećanja.

Priča s bazenom

Uz izgradnju dvoranskog kompleksa s bazenom, preporod je trebao doživjeti i jedan od najvećih aduta HOC-a Bjelolasica, staza Vrelo, na kojoj je u utorak život izgubio mladi Šibenčanin Slavko Mrvica.

Staza je krajem 2006. strojno obrađena i za oko pet milijuna kuna potpuno prilagođena uvjetima za utrke FIS-a i Svjetskog skijaškog kupa, no bez snijega je ostala ono što je bila i prije preuređenja, tek opasna planinska padina.

Iako po ocjenama skijaških stručnjaka jedna od najkvalitetnijih i najljepših staza u Europi, bez obećanog sustava za zasnježivanje, koji je također dio plana oživljavanja Bjelolasice, a bez dovoljno debelog pokrivača od prirodnog snijega, Vrelo nakon skupih građevinskih zahvata do danas nije moglo otvoriti svoja vrata skijašima.

- Nitko nije digao ruke od HOC-a Bjelolasice, no jednostavno smo naišli na administrativno-financijske prepreke realizacije ulaganja. Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja stopirala je te aktivnosti jer su prihodi HOC-a iz osnovne djelatnosti bili svega 15-ak posto od ukupnog prometa, te se nisu priznavale državne potpore jer je riječ o trgovačkom društvu. Stoga se krenulo u osnivanje Javne ustanove, i cijelo ovo vrijeme traje prebacivanje imovina s d.o.o. na Javnu ustanovu, te bi ulaganje, nadam se uskoro, trebalo biti provedivo – pokušao nam je objasniti Ivan Vučić, predsjednik NO HOC Bjelolasice d.o.o., saborski zastupnik HDZ-a i bivši gradonačelnik Ogulina.

Tako trenutno biserom sportsko-turističke ponude u Hrvatskoj upravljaju čak dvije pravne osobe, HOC Bjelolasica d.o.o. i Javna ustanova HOC Vrelo, čiji predstavnici pomno važu izjave, ali i oprečno tumače svoje ovlasti.

- Vidite što se događa u svijetu. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze i što god da vam kažem pogriješio bih. Imamo dokumentaciju za najavljene projekte, no ne zna se kako ih isfinancirati. Ništa više ne mogu reći niti za stazu Vrelo. Teško je danas biti prognozer - bio je prilično rezerviran direktor HOC-a Bjelolasica d.o.o. Maro Mišić.

Željko Lipošćak, ravnatelj Javne ustanove HOC Vrelo, koja je na Bjelolasici osnovana da odradi tehničke poslove kupnje zemljišta i gradnje dvoranskog kompleksa vrijednog 100 milijuna kuna još nije dobio od Ministarstva financija informaciju hoće li i kako zatvoriti financijsku konstrukciju ovog kapitalnog projekta.

- To može biti sutra ili za pet mjeseci, ali moguće je da se na odluku odraze i ovi učinci recesije - bio je prilično neodređen ravnatelj Lipošćak.

Napominje kako je novcem doznačenim iz državnog proračuna Javna ustanova od HOC-a Bjelolasica kupila zemljište za 1,5 milijuna kuna, te za projektnu dokumentaciju 4,8 milijuna kuna. Dnevne aktivnosti ravnatelja Lipošćaka tako su svedene na ništa drugo do čekanje informacije iz Ministarstva financija ima li novca ili ne.

Gdje je Željko

Da na Bjelolasici uslijed svih reorganizacijskih i financijskih problema vlada poprilična konfuzija možda najbolje ilustrira informacija da na recepciji HOC-a ne znaju gdje im stoluje ravnatelj niti imaju njegov broj telefona.

- Mislim da gospodin Željko ima ured negdje u Ogulinu ili u Zagrebu. Trenutno nemam njegov broj telefona. Molim, nazovite malo kasnije - odgovorio nam je ljubazan ženski glas s centrale HOC-a Bjelolasice na zamolbu da nam prespoji ravnatelja Javne ustanove osnovane s ciljem upravljanja Hrvatskim olimpijskim centrom.

Proširena staza

Staza Vrelo duga je 1354 metra, prosječno je široka 55, s visinskom razlikom od 442 metra. Krajem 2006. godine proširen je gornji i srednji dio staze, a obavljeni su i poslovi na kanalima za podzemnu infrastrukturu. Tada je nabavljen i moderni ratrak za uređenje staza, Pisten Bully 300W, i to je sve što je učinjeno od najavljenih investicija.

Pripreme sportaša

Najavljenih 150 milijuna kuna trebalo je biti financirano kreditnim sredstvima, što je prema izjavama ministra Ivana Šukera bilo spremno još 2006. godine. Kredit bi se otplaćivalo iz povećanog prihoda HOC Bjelolasica, jer bi umjetno zasnježena staza Vrelo bila u „pogonu“ cijele sezone, ali bitna stavka bile bi i pripreme naših sportaša tijekom cijele godine, koji godišnje na treninzima u inozemstvu troše preko 5 milijuna kuna. Istovremeno bi se bez problema u obećanom dvoranskom kompleksu mogli pripremati sportaši pet različitih klubova.

Što se radilo

- veljača 2005. - osnovano Vladino povjerenstvo (ministri Šuker, Vukelić i Primorac)
- siječanj 2006. - sastanak u Vladi na kojem je odlučeno da će se ulagati u HOC
- prosinac 2006. - završena veleslalomska staza Vrelo
- siječanj 2007. - Povjerenstvo najavljuje da radovi na dvoranskom kompleksu kreću u proljeće 2007.
- siječanj 2008. - s efektivnim radom započinje Javna ustanova HOC Vrelo
- veljača 2009. - staza Vrelo još uvijek nije u funkciji, a nema novca niti za dvoranski kompleks

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji