Red Purple Black

Uslišene molitve – snijega ko u priči

IspisE-mail

VIŠAK VJETRA I MANJAK SUNCA
Na svim skijalištima visina snijega prešla je brojku od 50 cm, tako da se može reći da su skijaši napokon došli na svoje. Problem u ovom trenutku je što ratraci ne mogu tako brzo pripremati staze u odnosu na snježne padaline. No kako prognoze najavljuju, sutra, u petak, snijeg će prestati padati, a i jak sjeverni vjetar smanjit će svoj intenzitet pa bi staze u subotu trebale spremne dočekati skijaše.

Muke po ratracima

Službena visina snijega na Čajuši i Stožeru negdje je oko 50 cm, ali udari vjetra nose snijeg pa je tako na Stožeru na pojedinim mjestima izmjereno tek desetak centimetara, a na drugima i do 2 m, a ima i novih pahulja. Na skijalištu Adriaski hotela stalno se radi na uređenju staza, a u četvrtak i petak zabrujat će ratraci  i na Stožeru kako bi se sve pripremilo za vikend.

Ratraci će posla imati i na Busovačkim stajama gdje je visina snijega oko 150 cm. Skijalište je ovog tjedna bilo zatvoreno, ali u petak se otvara za sve zainteresirane. U Pridolcima je snijega nešto manje, ali i ovdje mu je visina preko jednog metra, a strojevi neprestano uređuju stazu.

Sve je spremno za vikend goste i na Rostovu gdje snježni prekrivač iznosi nešto više od 50 cm. I na ovom skijalištu-izletištu očekuju dobru posjećenost.

Na Brusnici, unatoč višku snijega, trenutno radi samo mali lift zbog vjetra i magle, a uz napor svih djelatnika, za vikend će raditi i ostali liftovi.

Vrijeme zabave i sniženja cijena

Na Vlašiću je zabilježena visina od 120 cm, a na nekim mjestima i više. Snijeg neprekidno pada bez prestanka već nekoliko dana, što je podatak koji treba zabilježiti. Svi liftovi rade jer se staze stalno uređuju, a poseban naglasak stavlja se na uređenje staza za održavanje utrka za mlađe kategorije u slalomu i veleslalomu koje se organiziraju od petka do nedjelje. Samo održavanje utka ne bi trebalo, prema najavama organizatora, utjecati na skijaše rekreativce koji ovaj vikend budu ovdje u gostima. Inače, u danima od petka do nedjelje ovdje će na svoje doći i ljubitelji piva na organiziranim partyima, tako da će na Vlašiću biti izuzetno živo.  Treba napomenuti da je u nekim objektima na ovom skijalištu u tijeku akcija popusta na smještaj i usluge pa će i to privući određeni broj gostiju.

Sve do druge polovice ožujka na Jahorini će se održavati „Jahorinske bijele noći“ sa nastupima etno grupa, likovnim izložbama i predstavama. Snijega ima oko 120 cm no neki liftovi povremeno ne rade zbog vjetra, ali to ne bi trebalo umanjiti cjelokupan dojam. U nekim objektima na Jahorini  također je u tijeku sniženje cijena pa uz velike količine snijega ne čudi dobra popunjenost istih.

Na Bjelašnici imaju povremenih problema sa vjetrom pa iz sigurnosnih razloga zatvara se gornji dio skijališta. Ovdje će od petka sve biti u znaku skijaških natjecanja, a sve započinje veleslalomskom utrkom zdravstvenih djelatnika BIH. Već naredni dan održat će se državno prvenstvo u snowboardu te LH slalom kup. U ovom centru očekuju i veliki broj Dubrovčana jer će se, već tradicionalno, ovdje održati natjecanje dubrovačkih zdravstvenih djelatnika – skijaša.

Vremenski i cestovni uvjeti

Prema izvješćima sa terena, zbog snijega i leda otežano je odvijanje prometa na većini cesta i putova u BIH. Službe održavanja nastoje ipak sve držati pod kontrolom pa će se do većine skijališta dolaziti bez većih problema. Posebnu pažnju i prilagođavanje uvjetima na cesti trebaju obratiti oni koji odlaze na Busovačke staje, Brusnicu i Blidinje. Naravno, svugdje sa sobom ponesite lance za snijeg.

Na skijalištima je trenutno najveći problem vjetar, no on bi  već sutra trebao biti u smanjivanju. Ponovno pojačavanje očekuje se u drugom dijelu nedjelje. Snježne padaline također bi se u dane vikenda, trebale smanjiti, a iza oblaka moglo bi se slijedećih dana vidjeti i poneki sunčev trak. U petak će temperature biti poprilično niske, dok će subota donijeti njihov porast za nekoliko stupnjeva.

Već slijedeći tjedan vjetar će od sjevernog prijeći u istočni, postoje naznake još snježnih oborina, ali ponegdje pomiješanih sa kišom.

Ono što će skijašima možda stvarati najveće probleme biti će mjestimično dubok snijeg za koji treba ipak znati određenu tehniku, poput držanja približenih skija, bez naglih zaokreta i s jednakim raspoređivanjem težine na obadvije skije te koordiniranim radom cijelog tijela. Onima koji su ovakvu tehniku savladali, uživanje na snijegu ovog vikenda je zagarantirano.

Hrvatska skijališta

Prestanak bure na Platku, visina snijega od 60 do 150 cm i funkcioniranje baby lifta i Radeševa te dovoljno sunca i na ovo će skijalište u dane vikenda dovesti veći broj skijaša. Za petak je predviđeno i noćno skijanje.

Na Sljemenu je visina snijega 22 cm, sve staze su uređene i samim tim u funkciji. Noćnog skijanja preko vikenda na ovom skijalištu nema jer je predviđeno svakog utorka i četvrtka.

U Olimpijskom centru na Bjelolasici rade četiri staze, vrijeme je promjenjivo, a snijega ima oko 40 cm. Zbog snijega koji je ovih dana padao u Lici radit će i manja lička skijališta uz napomenu da je potreban veliki oprez u prometu. U Gorskom kotaru snijega ima tek pokoji centimetar, ali dovoljno za sve one koji se žele okušati u skijaškom trčanju, a takvih će nakon biatlonske svjetske bronce Jakova Faka biti popriličan broj.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji