Red Purple Black

Dvojica poginula u lavini u Tirolu, novi snijeg u petak

IspisE-mail

Dvojica Austrijanaca koja su nestala u utorak pronađena su mrtva, zatrpana pod lavinom pokraj Wattensa, u Tirolu, priopćila je policija u srijedu, a austrijski mediji javljaju kako se alarmantno stanje sa snijegom u cijeloj zemlji stabilizira, no da se u petak očekuje pola metra novog snijega.

Stradali u Tirolu su dvojica zaposlenika električne centrale od 36 i 49 godina, koji su pošli uzeti uzorke vode kada se na njih na visini oko 1.500 metara iznenada sručila lavina. Samo u lavinama ove je sezone u austrijskim planinama život izgubilo već trinaest osoba.

Problemi nastali zbog visokog snijega koji je zapao u većim dijelovima Austrije u srijedu su se stabilizirali diljem zemlje, javila je austrijska agencija APA.

U Donjoj Austriji je više od 1.000 vatrogasaca prošle noći interveniralo kako bi očistili snijeg i maknuli ga sa stotina krovova privatnih kuća, bolnica, crkava i drugih objekata da se pod velikim teretom ne uruše.

U nekoliko općina na jugu i jugozapadu Donje Austrije škole su i u srijedu ostale zatvorene, a upozorenje od lavina i dalje je na snazi, iako je stupanj opasnosti s najviše razine od pet spuštena na razinu četiri.

U Gornjoj Štajerskoj je austrijska vojska pohrlila u srijedu u pomoć kako bi izvršila kontrolirane eksplozije za otvaranje zametenih putova i sprječavanje lavina, ali i s četiri helikoptera dostavila pomoć u namirnicama i drugim potrepštinama stanovništvu izoliranih sela u Alpama poput Radmera ili Planneralma. Na uzvisini Planneralm u okrugu Liezen zbog visokog je snijega i neprohodnih putova ostalo odsječeno oko 500 ljudi, od kojih je 450 turista i gostiju.

U utorak su se u Gornjoj Štajerskoj obrušile ukupno tri lavine, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Meteorolozi upozoravaju da se u petak očekuju nove oborine i oko pola metra novog snijega. Opasnost od lavina posebno je proglašena za Tirol, gdje su najugroženija područja Sjevernih Alpi i regija oko Kitzbuehla.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji