Red Purple Black

Borderu spašen život na Bjelašnici

IspisE-mail

U subotu 7.03.2009 na Bjelašnici i Igmanu je bilo poprilično uzbudljivo. Prvo je GSS intervenisala na Igmanu kada se grupa od 14 srednjoškolaca izgubila na putu između Hrasnice i Hrasničkog stana. Sreća pa su klinci brzo nađeni, te je sve prošlo bez ikakvih posljedica. Istovremeno na Bjelašnici prava drama!

Grupa snowboardera je oko 14.30 h vozila šumom koja se nalazi između lifta Heliodrom i staze Gornja kolijevka. Pri tome je jedan od njih, 31 godišnji M.P. iz Sarajeva upao u jamu duboku preko 30 metara. Osim upadanja u jamu, ostale okolnosti su srećom išle na ruku M.P.-a , čije su kolege odmah pozvale ZOI'84. Prilikom pada nije doživio teže udarce, niti je gubio svijest.

Jama široka svega oko 2 metra je prema procjenama jednog člana spasavalačke ekipe, duboka oko 30-35 metara.

Iako su neki mediji prenijeli različite informacije o tome ko je učestvovao u akciji, prava istina je da su M.P.-u život spasila četvorica uposlenih u ZOI'84, od kojih je jedan istovremeno i član GSS Sarajevo, te trojica pripadnika Specijalne jedinice FMUP-a, doznajemo od Kerima Ferušića, pripravnika u ZOI-ju i člana GSS-a koji je bio jedan od učesnika.

M.P. se nakon izvlačenja sam spustio u Babin Do, a od povreda mu je utvrđen samo slomljen prst na ruci.

Ovom prilikom apelujemo na sve bordere i skijaše u potrazi za avanturom da na tom dijelu Bjelašnice budu veoma oprezni, s obzirom da se tamo osim ove koje gledate na videu krije još jedna jama.

Ovaj video smo dobili od GSS-a, a načinjen je od strane jednog od učesnika akcije.


Izvor: BHski.com

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji