Red Purple Black

Nema ulaganja, nema ni turista

IspisE-mail

Nedostatak snijega na Vlašiću ove godine gotovo je upropastio zimsku turističku sezonu. Turisti su masovno otkazivali aranžmane, a poslodavci na terenu zamišljeno sumiraju utiske.

Na jednom od najvećih bh. zimskih turističkih centara nedostaje puno toga. Topova za snijeg nema što je, prema mišljenju većine naših sagovornika, najveći problem jer su oni jedina nada da bi sezone koje budu bez prirodnog snijega mogle biti spašene proizvodnjom vještačkog snijega.

Kako su nam potvrdili u opštini Travnik, kapitalna ulaganja na plato Vlašića nisu planirana. Tek ponekad se javi po koji inostrani investitor, ali, izlaskom na teren, sve priče prestanu.

Infrastruktura u ski centru je u jako lošem stanju. Žičare su stare i po 20 godina, a ne funkcioniše ni skakaonica koja je postavljena još prije rata.

Zbog neažurnosti lokalnih vlasti najviše ispaštaju poslodavci na Vlašiću.

Ograničenost ponude: "Ove godine smo radili samo 10 dana. Ne možemo da pokrijemo osnovne troškove našeg rada. Žao mi je što nadležne institucije ne vode računa o ulaganju u centar kako bi mogli dostojanstveno da zaradimo za život", rekao nam je Zijad Mehić koji već nekoliko godina ima kiosk na kojem prodaje domaću hranu s Vlašića.

Hamdija Mehić iz Travnika svakodnevno dolazi na Vlašić kako bi prodavao vlašićki sir, kajmak i druge proizvode. Kako kaže, ova sezona je najgora u zadnjih pet godina.

"Ni sam ne znam šta da vam kažem. Jednostavno smo propali. Zavisimo od snijega i, ako ga nema, sami vidite kako je. Kako ode snijeg tako opustoši i centar i mi možemo samo ići kući praznih ruku i džepova", žali se Hamdija.

Ispostava turističke zajednice Travnik već nekoliko dana je zatvorena. Nema turista, pa nema ni potrebe za radom.

Prema riječima Hihada Korića, direktora Turističke zajednice Travnik, njihov zadatak je da promovišu Vlašić na sajmovima i putem medija što oni i čine.

"Najveći problem na Vlašiću je nedostatak snijega proteklih godina i kapitalnih ulaganja, ali i ograničenost hotelijera samo na zimsku sezonu. Vlašić bi trebalo da živi 365 dana u godini i moramo se okrenuti ljetnom turizmu", naveo je Korić.

Saradnja TZ i opštine Travnik je na zavidnom nivou i, kako je rekao Korić, radi se na tome da se Vlašić promoviše u ozbiljnu turističku destinaciju na kojoj će se turisti odmarati tokom cijele godine.

Alma Čelilbašić, pomoćnica načelnika za privredu i vanprivredu u opštini Travnik, rekla nam je da ova opština još nema usvojen plan kapitalnih investicija od strane Opštinskog vijeća.

"Plan bude definisan na osnovu javnog poziva koji se raspisuje svake godine i na koji imaju mogućnost da apliciraju svi građani s područja opštine, privrednici i drugi subjekti. Oni predlažu projekte za kapitalne investicije koje bi bile finansirane iz opštinskog budžeta u naredne tri godine", rekla je Čelilbašićeva.

Kako je napomenula, ima zainteresovanih za ulaganje na plato Vlašića, ali još je rano govoriti o svim projektima koji će biti investirani.

"Tek je imenovana nova komisija za planiranje opštinskog ulaganja čiji zadatak je da utvrdi plan kapitalnih investicija", napomenula je Čelilbašićeva.

Skakaonica kao muzej: Semin Konjalić, stručni saradnik za turizam u opštini Travnik, rekao nam je da budžet Travnika za ovu godinu ne planira kapitalna ulaganja u plato Vlašića jer za to ne postoje sredstva.

"U saradnji s njemačkom agencijom trenutno radimo anketu koja već traje dva mjeseca. Ispitanici su turisti koji predlažu sadržaje neophodne u centru i koji navode svoje potrebe. Nakon toga će biti formiran jedan tim za izradu strategije za razvoj turizma, a nadam se da će onda biti i definisana konkretna ulaganja", rekao je Konjalić.

On je napomenuo da je jedna nevladina organizacija s grupom građana pokrenula inicijativu da bude zakazana sjednica Opšinskog vijeća Travnik, na kojoj bi jedina tema bila turizam na Vlašiću.

Nedavno je na Vlaćišu boravila i jedna italijanska firma koja je bila zainteresovana za obnovu skakaonice, ali na kraju je konstatovano da je to preskupa investicija. Ipak, predložili su jednu zanimljivu stvar.

"Ponudili su nam da skakaonicu preuredimo u muzej koji bi sadržavao eksponate s Vlašića", objasnio je Konjalić.

Kako kaže, ima zainteresovanih i da bude urađena staza na Markovcu i jedna travnička firma traži koncesiju, ali odobravanje sporo ide. To bi bio spas, jer na višim nivoima ima više snijega.

Konjalić je napomenuo da topovi za vještački snijeg, i da su nabavljeni, ne bi imali efekta, jer je za njihov rad potrebna temperatura od najmanje -3 stepena Celzijusa. Međutim, na Vlašiću su zadnjih godina temperature znatno više.

Hotele spasavaju seminari: Za vrijeme loših sezona pojedini hoteli dopunjavaju svoj sadržaj kako bi preživjeli. Tako da danas gosti mnogih hotela na Vlašiću mogu da uživaju u antistresnim aranžmanima i drugim sadržajima.

Hotel "Vlašić" raspolaže s ukupno 26 soba, a prema riječima upravnika ovog hotela Nermina Širbegovića, ovo je najlošija sezona u posljednih pet godina. Mnogi turisti, koji su rezervisali aranžmane u septembru i oktobru, otkazali su čim je otoplilo.

"Radili smo samo sedam dana. Nakon toga došlo je do otopljavanja snijega. Snijeg je ponovo pao, ali nema gostiju. Međutim, mi nudimo usluge hotela i tokom ljetnog perioda, ali problem je u tome što nema sadržaja u tom periodu. Trebalo bi uložiti u žičare koje bi turiste nosile na najviše vrhove Vlašića, gdje bi oni mogli šetati u prirodi i onda se vraćati u hotele", rekao je Širbegović.

S druge strane, Maida Ćorić, šef recepcije u hotelu "Pahuljica", rekla nam je da njihov hotel ne osjeća direktne posljedice nedostatka snijega jer organizuju seminare i druge sadržaje.

"Trenutno nam je popunjenost kapaciteta 80 odsto i to je u toku cijele godine tako. Možemo biti zadovoljni posjetom turista jer imamo priliku da vam kažemo da smo u avgustu imali skoro popunjene kapacitete. Zadnjih godina više se ljudi opredjeljuju za ljetovanje na planinana, nego na moru", kaže Ćorićeva.

Mali preduzetnici propadaju: Na Vlašiću najviše pate mali preduzetnici i vlasnici mnogobrojnih vikendica koje su napravljene u centru. Nedostatak snijega znači i odlazak gostiju, ali i manju zaradu.

Mustafa i Haida Dautović već dvije decenije iznajmljuju svoju vikendicu sa dva apartmana koja ukupno mogu da prime osmoro gostiju.

"Mi smo ove godine morali da snizimo cijenu na 75 evra za apartman po danu, ali i to nije pomoglo. Dosta nam je stalnih mušterija otkazalo gostovanje", žale se Dautovići.

U samom centru skijališta je veliki ski lift. U podnožju kućica za prodaju karata za ski lift, zaključana. Gledajući u stazu, primjećujemo pet do šest turista. Šetaju. Razočarani što nema snijega.

"Evo, sada smo morali otkazati apartman, jer nema svrhe ostajati. Došli smo da se relaksiramo. Žao nam je što ovaj centar nema topova za vještački snijeg", govori nam u prolazu turistkinja iz Tuzle.

Elvir Nasić iz Gračanice stigao je na Vlašić kako bi se malo odmorio.

"Na sreću, imam stan ovdje u centru i to me spasava da ne plaćam apartman. Došao sam s porodicom i bićemo još nekoliko dana", kaže Elvir.

Na samom ulazu u ski centar je i bebi lift. Mjesto gdje su se nekada skijala djeca, pusto.

Ski centar "Babanovac" na Vlašiću čeka reagovanja nadležnih institucija Travnika kako bi bile odrađene neke kapitalne investicije i kako bi turisti konačno mogli da uživaju u ljepotama ove planine, kako zimi tako i ljeti.

Izvor: Nezavisne novine / Babanovac.com

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji