Red Purple Black

Aj, kolika je Jahorina planina

IspisE-mail

NI LOŠE VRIJEME NIJE POKVARILO SNJEŽNO UŽIVANJE
Jahorina, jedno od skijališta koje je potpuni procvat doživjelo za vrijeme Zimske olimpijade, iz godine u godinu posjećuje sve više skijaša iz Dalmacije, privučenih zanimljivim stazama i dobrom zabavom. Upravo taj podatak naveo nas je da se i mi uputimo na Jahorinu i sami se uvjerimo kako ovo skijalište izgleda i što pruža svojim gostima.

Potrebna ulaganja

Zbog trenutnog sniženja cijena, za smještaj smo izabrali hotel Bistricu u sklopu Olimpijskog centra koji skrbi o stazama, liftovima i žičarama. Hotel je dobro opremljen, a u njegovom sastavu pravi je mali grad u kojem se nalazi sve potrebno gostima, od trgovina, restorana, bara, salona za zabavu, bazena i drugih sadržaja. No nismo mogli ne primijetiti da je nekim sitnicama hitno potrebno određeno renoviranje.

Kako smještaj u hotelu ipak nije bio primarni razlog našeg dolaska, puno nam je važnije bilo stati na skije i isprobati staze. Nažalost, vikend koji smo odabrali za putovanje, obilježilo je loše vrijeme, odnosno snijeg koji je stalno padao, nešto vjetra i magla zbog koje je vidljivost ponekad bila minimalna, tako da nismo bili u mogućnosti proći svakim djelićem jahorinskih staza te se upoznati sa svime što krasi ovu planinu, a nismo mogli ni dokumentirati viđeno foto aparatom.

Staze su, zbog vremenskih uvjeta, bile nešto slabije pripremljene, pa je novi snijeg skijašima ponekad stvarao probleme, a određenih poteškoća imali su i oni koji su se po prvi put susreli s dvadeset pet godina starim dvosjedom, na koji je trebalo sjedati nešto drugačijom tehnikom.

Upravo vertikalni transport, ali i nedostatak kadrova, glavne su brige odgovornih u Olimpijskom centru, a prema najavama Dragana Sokolovića, direktora hotela, već slijedeće godine nastojat će se nabaviti i montirati dva nova šesterosjeda koji bi trebali zamijeniti neke dosadašnje žičare.

Unatoč tim malim problemima, na koje smo se brzo navikli, iskoristili smo svaki trenutak za skijanje i bordanje i uživali u, za nas, novootkrivenom mjestu za skijanje.

Zabava za svakoga uz prihvatljive cijene

Zbog vremenskih neprilika, bili smo prisiljeni boraviti u hotelu nešto više od planiranog, ali i to smo iskoristili za sport i zabavu. Uz kupanje, stolni tenis i flipere, posebno zadovoljstvo bilo je sjedenje u baru uz odličnu glazbu i to najviše onu iz naših primorskih krajeva. Ni za organizirani doručak i večeru nismo imali nikakvu primjedbu, izbor hrane bio je veliki, a svatko je mogao pronaći nešto po svom ukusu.

Kako Jahorinu često prati glas da je jedan od najskupljih skijaških centara na ovom području, ugodno nas je iznenadila činjenica da u tome nema previše istine. Naime, uz trenutno povoljne cijene smještaja ni cijene drugih usluga ne odskaču od onih na drugim skijalištima. Tako smo primjerice za turu od pet pića plaćali uglavnom oko 13 KM, igrica na fliperu koštala je 1 KM, odjeća, suveniri, slatkiši i neke usluge koštale su kao iste u Splitu, a svi koji su željeli dobro ručati na stazi jedno od gotovih jela ili pojesti svugdje prisutne čevape za to su morali izdvojiti 5 KM.

Nešto veće cijene smještaja i usluga posjetitelji će naći u onim najluksuznijim hotelima i apartmanima, kojih ovdje ima u popriličnom broju pa možemo reći da ovdje ima različite ponude za različite platežne mogućnosti gostiju.

I o pristupnim cestama vodi se podosta računa, tako da unatoč snijegu nije bilo problema u prometu, a jedino su vozači imali poteškoća sa otkopavanjem automobila ispod velikih naslaga snijega na otvorenim parkiralištima.

Nakon tri dana boravka na ovoj planini mogli smo samo zaključiti da je mnogo više pozitivnih činjenica koje će nas ponovno dovesti na Jahorinu. Uz dobru ponudu, više od 20 km staza, vesele jahorinske noći i ljubazne domaćine, pravi snježni provod većini je zagarantiran.

Još kada prestanu razmišljanja o ratnim događanjima u bliskoj prošlosti, vjerujemo da će mnogi Dalmatinci pohoditi ovu planinu, uzimajući u obzir činjenicu da je od Splita udaljena pet sati vožnje, a može pružiti ono što su skijaši do sada nalazili na skijalištima na zapadu.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji