Red Purple Black

Kupres posljednjeg vikenda

IspisE-mail

OSVRT NA POSLJEDNJI SKI VIKEND U SEZONI 2008/09.
U petak, 27.03. nas smo tri prijatelja potegnuli na jednodnevno skijanje na Čajušu. Kad već kiše i proljetna toplina najavljuju završetak sezone, zašto ne baciti posljednje spustove. Na web kameri smo vidjeli da staze na Kupresu izgledaju sasvim u redu, te da ima dovoljno snijega, a i po prognozi petak se činio najidealniji jer temperatura još uvijek nije trebala prelaziti +1.

Uputili smo se ujutro u 7 iz Dubrovnika i već u deset sati smo bili ispred hotela Adria ski, onako skijaški nabrijani bez kave i bilo kakvog zalogaja u ustima. Vrijeme je bilo oblačno, temperatura - nula celzijusa. Na parkingu desetak automobila. I tada slijedi prvo razočaranje: po dolasku smo ipak htjeli popiti kavu, međutim hotelski bar nije bio otvoren. Istina jest da je ovo prvi put da se tako nešto dogodilo, ali nije mi jasno da, s obzirom da je skijalište otvoreno, te da je ovo vjerojatno posljednji radni vikend u ovoj ski-sezoni, bar ne radi. Pogotovu što smo vidjeli da u hotelu ima još gostiju. No, dobro, nema veze, nismo došli ispijati kave, idemo se baciti odmah na skije.

Naravno, prvo smo pošli kupiti ski-karte. Cjelodnevna ski-karta: 120,00 HRK. Da, u normalnim uvjetima, kad je cijelo skijalište u pogonu, a danas?!  U pogonu je bila dvosjedežnica i sidro do vrha. To je bilo već drugo razočaranje; 1. dvosjedežnica je najsporiji lift na kojem sam se do sada imao prilike voziti, tako da se slobodno može na njemu odspavat dok dođe do vrha, 2. ako je stvar u štednji, nije mi jasno čemu se isplati da rade dva lifta umjesto jednog (četverosjed do vrha)?!, i 3. ovo je već treći put kako sam na Čajuši (30. Siječnja i 26. Veljače), a da uopće ne radi sidro sa strane, tj. u nemogućnosti je koristiti dvije pokrajinske staze, pa je uistinu dosadno cijelo vrijeme skijati po samo dvije staze.

Svjestan sam da nema navale, ali kad je već vlasnik htio imati otvoreno skijalište, bar ovaj zadnji vikend u sezoni moglo se dati malo truda i otvoriti sve staze. A kad već nije napravio takvo što, onda je i ski-karta trebala biti jeftinija. Svjestan sam da ovo nije Austrija ili Švicarska, vjerujem da je teško namaknuti novčana sredstva za plaće djelatnicima ski-centra i za kompletno održavanje cijelog kompleksa, međutim najgore je ponašati se neiskreno prema onima od kojih bi trebali živjeti. Skijalište nije otvoreno ako radi samo trećina istog! Što se tiče kvalitete snježne podloge, do jedanaest i trideset držala se sasvim OK. Međutim, negdje oko podne, naglo je zatoplilo, pa se staza pretvorila u sladoled i nije baš bio užitak skijati, kao što je bilo ujutro. Sveukupno je bilo nekih tridesetak skijaša na skijalištu, znači gotovo prazno skijalište.

Ovo uistinu ne pišem s nekom zlom namjerom, jer meni je Kupres najdraže skijalište u BIH, a bio sam i na Blidinju, Vlašiću, Bjelašnici i Jahorini, i stvarno mi je žao da se ovako nemarno ponaša s njim. Da se radi normalno, da su svi liftovi i staze u pogonu, vjerojatno bi došlo i više ljudi. Pogotovu što je ove godine sezona produžila, a i topovi su se nabavili, pa je moguće srediti staze bolje nego na drugim skijalištima.

Iskreno se nadam da će se za slijedeću sezonu svi ovi nedostaci otkloniti jer nije bilo ljepše stvari nego, kao prije npr. tri ili četiri sezone, vidjeti mnoštvo ljudi, početnika i iskusnih skijaša, nekoliko ski-škola, puno djece... cijelu Čajušu kako vrvi od ljudi, a danas ovako sablasno prazna. Nas trojica (nadam se i ne samo mi) ćemo sigurno i slijedeću sezonu, čim se steknu uvjeti za to, put Kupresa a do tada uživajte u ljetnim radostima!

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji