Red Purple Black

Ðir po skijalištima

IspisE-mail

SEZONA UVJETOVANA VREMENSKIM PRILIKAMA
Tek koji centimetar snijega na ponekom planinskom vrhu u BIH, prkosi travanjskom suncu i visokim temperaturama, a brojni skijaši, kao i odgovorni na svim skijalištima polako zbrajaju učinke sezone koja je za nama, ali i razmišljaju o budućim planovima i ulaganjima.

Umjetno zasnježenje – dobra investicija

Kako su se vremenske prilike značajno promijenile posljednjih godina, rijetko tko se, na ovim prostorima, može pouzdati u dovoljnu količinu prirodnog snijega, koja će zadovoljiti sve veći broj pristaša snježnih sportova. 

Zbog vremenskih prilika i povremenog nedostatka snijega, investicija u umjetno zasnježenje na kupreškoj Čajuši pokazala se kao pun pogodak. Tako je ovdje sezona počela ranije nego na nekim drugim skijalištima, a u vrijeme otapanja snijega, staze su se također popravljale umjetnim snijegom, zbog čega su vikend gužve ovdje bile normalna pojava.

Upravo te gužve pri čekanju na žičare, uz ponekad slabo pripremljene staze, bile su glavne primjedbe gostiju ovog skijališta. Uz zamjerku za sidro koje cijelu sezonu nije bilo u funkciji čime se smanjila i dužina upotrebljivih staza, nezadovoljstvo su gosti pokazali i na samom kraju sezone očekujući da će odgovorni imati sluha i smanjiti cijene kao što su uradila većina drugih skijališta.

Unatoč financijskim problemima, vezanim uz nabavku i postavljanje topova na Bjelašnici, i odgovorni u ZOI 84 mogu biti zadovoljni primjenom istih. Na Bjelašnici je ove sezone bilo brojnih događanja od skijaških natjecanja do okupljanja svjetski poznatih imena iz svijeta skijanja pa je svatko mogao pronaći nešto za svoj ukus. Gosti Bjelašnice rijetko su imali primjedbe na rad vertikalnog transporta i uređenje staza, a ono što će mnogi spomenuti su slabi smještajni kapaciteti. Upravo na poboljšanju smještajnih kapaciteta vezani su njihovi budući planovi, a mnogi očekuju i probijanje novih staza te najavljenu novu zatvorenu žičaru.

Nedostatak snijega sve do kraja veljače, bio je uzrok lošijem poslovanju novog-starog skijališta Stožer, gdje su odgovorni već počeli s pregovorima za nabavu opreme za umjetno zasnježenje. Ovaj centar bio je ugodan domaćin, dio njegovih staza predstavlja izazov za dobre skijaše, a svoj mali raj ovdje su našli i borderi. No konfiguracija terena, onemogućava uređenje staza na jednom dijelu, što su im mnogi zamjerili, a i pristupni put ponekad neiskusnijim vozačima stvara probleme.

Iskustvo ove sezone, ovdje bi morali primijeniti na slijedeću, pa bi uz umjetni snijeg posjetitelja bilo znatno više.

Mijenja li se nešto?

Najčešće spominjano skijalište, sa najvećim brojem prijatelja je zasigurno Vlašić. No, kao i prethodnih godina, ovdje nije bilo značajnijih pomaka. Gostoljubivost domaćina, nešto zabave i dva mjeseca dovoljnih količina snijega, mnogima nije bilo dovoljno da bi svoj zimski odmor odlučili provesti na ovoj planini. Iz određenih krugova ove je godine pokrenuto i potpisivanje peticije za spas planine Vlašić, ali kao i većina inicijativa i ova se našla pred zidom.

Ako želja za vrhunskim skijalištem i dalje bude prisutna, odgovorni će morati iznaći rješenja za većinu problema jer će u protivnom Vlašić biti destinacija samo za svoje najveće zaljubljenike.

I na Blidinju, kao i na Vlašiću, ovih se godina više ulagalo u vikend kuće i svojevrsnu devastaciju prirode, nego u skijalište. No, ove su godine odgovorni nastojali dobro održavati postojeće stanje pa iako je sezona na ovom skijalištu počela najkasnije i svi su se pribojavali nedostatka snijega, skijaši na Blidinju skijali su po uređenim stazama i sa ski liftovima u funkciji.

 

Na cesti koja vodi do ovog skijališta, na koju su se uglavnom odnosile primjedbe proteklih godina, ove sezone promet se je odvijao skoro bez problema, što je mali, ali učinkovit pomak.

Najviše zabave u vrijeme skijanja svojim posjetiteljima, u čemu se mnogi slažu, pružila je Jahorina. Iako je sezona na ovoj planini najduža u okruženju i pokazuje se blagi napredak, ni ovo skijalište neće moći bez većih ulaganja.

Uz ponekad nepovoljne vremenske uvjete po kojima je ova planina poznata i stari vertikalni transport, slabije ocjene ovom bi se skijalištu moglo dati i za slabije uređivanje staza. Ali ovaj turistički centar pokazuje sve naznake poboljšanja uvjeta boravka većeg broja skijaša. Tako se ovih dana radi na razmatranju ponuda za nove sjedežnice, a i vlada RS najavila je usmjeravanje određenih sredstava upravo za razvoj i poboljšanje uvjeta na Jahorini, a prve rezultate očekuju već početkom slijedeće skijaške sezone.

Mala skijališta, veliki planovi

I dok se u većim centrima snijeg znao otapati u borbi s temperaturama, na malim skijalištima, ove sezone ga je bilo i više nego dovoljno.

I dok su se negdje visine snijega bilježile centimetrima, na Busovačkih stajama bilo ga je i preko metra. Za nove posjetitelje kojima nisu primarne dužine staza, ovo je skijalište bilo pravo otkriće. Ono na čemu se hitno mora poraditi je pristupni put, zbog kojeg će mnogi odustati od boravka ovdje.

Problema na putu nisu imali oni koji su se odlučili posjetiti Pridolce, ali na ovom malom skijalištu snijeg se znao brže topiti nego na Busovačkim stajama. Angažiranost odgovornih i njihovi planovi od ovih bi malih skijališta u budućnosti mogli stvoriti mjesta za one koji skijanje spajaju s uživanjem u prirodnim ljepotama.

Dovoljno snijega bilo je i na Brusnici, gdje su se djelatnici i bez vrhunske tehnologije, trudili kako bi svojim posjetiteljima kvalitetno pripremali staze. Ovo je skijalište, u svrhu poboljšanja svoje ponude cijele zime provodilo i povoljne akcije usmjerene uglavnom na obitelji i rekreativce.

Upravo su obitelji i rekreativci ciljana skupina kojoj su svoje usluge podredili i na Rostovu. Iako ponekad s manje snijega od očekivanog, ovdje se nisu mogli požaliti na nedostatak gostiju koji su boravili, između ostalog, u etno selu i sudjelovali u organiziranim zabavnim programima

Je li ljubav dovoljna?

Kada pogledamo općenito na stanja skijališta, nameće se zaključak kako se puno brže razvijaju oni u kojima djelomično ili u potpunosti upravljaju privatnici ili ona u kojima je definirana nadležnost.

Iako su stanovnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, mjestom boravka, tradicijom i ljubavlju prema određenim planinama, najčešće vezani upravo uz ova skijališta, pristupačne cijene i sadržaji za različite ukuse, svake zime sve više skijaše odvode negdje na Zapad.

U borbi s više ili manje elitnim skijalištima u Austriji, Italiji ili Francuskoj, bosanskohercegovačkim skijalištima neće biti dovoljno ono što sada pružaju.

Zato su na njima potrebna nova ulaganja, realnije cijene, ali i prihvaćanje činjenice da se sve mora podrediti gostu, skijašu. I naravno, ne treba očekivati povrat uloženog već slijedeću sezonu, već razmišljati i planirati dugoročno.

Jer ponekad samo ljubav nije dovoljna.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji