Red Purple Black

KATSCHBERG: iz naslonjača na skije

IspisE-mail

SA SKIJANJA U AUSTRIJI…
Za obitelji sa djecom ovo skijalište smješteno na granici između Salzburger Land-a i Koruške je top-adresa. No, i istinski zaljubljenici u bijele staze će pronaći dovoljno istih za sebe na Ainecku (2220m) i Tschanecku (2020m). Za smještaj preporučam hotelsko-apartmansko selo Kaetschberghoehe sa predivnim položajem točno na dnu staza.

Iz naslonjača na skije – ovakav komfor očekuje turiste u hotelskom naselju Katschberghoehe. Tako je i bilo sve do početka travnja, ali visoke temperature pridonijele su topljenju snijega u samom mjestu, pa smo iz naslonjača ipak trebali propješačiti neke dvije-tri minute do stavljanja „panca“ u skije. Svejedno, užitak je bio ogroman, skijati od 12.-14.04., kad u našim krajevima već počinju pripreme za ljetne radosti. Hoteli sa četiri zvjezdice, tradicionalni kućni smještaji i apartmani, trgovine i apres-ski lokali zaokružuju sliku jednog svestranog mjesta usred ski-vrtuljka Katschberg/Ainecka. 

Bez gondola, ali sve sjedežnice sa pokretnim trakama

Najbrži put do samog mjesta, koje se nalazi na visini od 1667m, jest da se skrene sa autoceste Villach – Salzburg u mjestu Renweg, te onda prilično strmim putom dođe u samo mjesto. Pretpostavljam da je zimi ovaj put prilično težak za savladati, bez zimskih guma gotovo nemoguć. Zato postoji duži i skuplji put, kojim se produži istom autocestom kroz tunel (plaća se 4,5 Eura), pa na odvojak za St. Michael, te iz tog gradića do mjesta. Na ulazu u centar mjesta nalazi se most, koji povezuje staze sa Ainecka i Tschanecka, preko kojeg prelazite bez da skidate skije. Jednim krajem mosta postoji i pokretna traka, tako da skijaši mogu bez naprezanja prijeći s jedne strane na drugu. Postoje i posebni programi za djecu, što u ovom zimskom dječjem raju predstavlja dodatni odmor za roditelje. Na skijalištu nema gondola, ali su zato sve sjedežnice sa pokretnim trakama, pa je umnogome olakšan ulazak skijaša na njih. Dvije 6-sjedežnice na Tschanecku su novijeg datuma sa kupolom, dok su ostale 4-, 3-, i jedna 2-sjedežnica (ona iz St. Margaretten do sredine Ainecka), bez zaštitnih kupola. Postoje i 5 sidra, a ono što je svakako za pohvaliti su djelatnici skijališta koji na svim sidrima pomažu staviti vam sidro, bez obzira jeste li početnik ili iskusni skijaš.

60 km staza ?

Staze su od plavih (laganijih) u mjestu za početnike i djecu, npr. široka i blaga Kraljevska livada u blizini koje se nalazi zabavni park za djecu „Katschi's Kinderwelt (dječji svijet) sa mini-jetom i figurama crtanih junaka, do crnih: dvije staze, jedna sa vrha Ainecka, a druga sa vrha Tschanecka do samog mjesta. Najviše ima crvenih (srednje teških) staza, iako mnoge od njih nisu ni približno teške da bi dobile crvenu markaciju. Od prošle sezone tu je i spust u dolinu, sa vrha Ainecka do St. Margarethen sa stalnim nagibom (100 postotni pad u dolinu), koju su domaćini prozvali po austrijskoj autocesti A1, a koja je duga 6km. Vrh Ainecka je pod stalnim udarima vjetra, pa tu i upućujem glavnu zamjerku domaćinima; naime, prema tom vrhu vozi 3-sjedežnica starijeg datuma, pa zna biti vrlo neugodno, pogotovu za hladnijih dana, stoga bi trebalo što hitnije postaviti sjedežnicu novijeg datuma sa kupolom ili gondolu. Službeni podatak o 60 km duljine staza, po mojoj slobodnoj procjeni je malo pretjeran, pa taj zbroj ne prelazi 50 km. Za one koje vole duboki snijeg pokraj Koesselbachera postoje mnogobrojne šumske staze. 

Ttipično austrijski

Apes-ski je tipično austrijski, u pozitivnom kontekstu: glazba trešti odasvud a raspoloženi i ljubazni konobari vam udovoljavaju svakoj želji. Raspon cijena je uistinu ogroman; Wiener šnicl sa pommes-fritom u tri različita apres-skija košta: 11 Eura!! na dnu Ainecka, 8,90 Eura na srednjem dijelu staze Tschaneck, te 6,70 Eura u samom mjestu i tu još dobijete na poklon Kinder-jaje, naravno ako ste dijete!

Pored svih sportskih aktivnosti i osvijetljenog klizališta nalazi se i „bio-lift“: od dna Tschanecka do Pritzhuette i nazad, vuku vas konji. Pritzhuette je ugodan restoran/bar i nalazi se usred Prirodnog rezervata Gontal, sagrađen u pitoresknom okružju snježno bijelih planina. Vožnje su iz centra u 11, 14, 17 i 20 sati. Također, postoji i staza za sanjkanje duga 1,5 km sa Gamskogel restauranta do samog mjesta. Noćno sanjkanje je svakog utorka, četvrtka i subote od 17.00 do 22.00 sata, a sanjke se iznajmljuju u Gamskogel restoranu/baru (4eura po sanjkama). 

Na kraju preporučio bih ovo skijalište kao izvrsnu destinaciju za obitelji sa djecom, dok za one bez djece destinacija je dobra za 3-4  dana skijanja. Idealno razdoblje da dođete ovamo je dok još ima snijega u izobilju, jer tada doslovno možete iz hotelske sobe ili bazena uskočiti u skije.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji