Red Purple Black

Svete planine okupile zaljubljenike u prirodu

IspisE-mail

SA PROMOCIJE KNJIGE STIPE BOŽIĆA
Predstavljanje knjige „Svete planine svijeta“, autora Stipe Božića, ovog je tjedna bio poseban doživljaj u kojem su mogli uživati Kaštelani i njihovi gosti. Unatoč tome što je ova knjiga izašla još prije tri godine i mnogi su je imali priliku vidjeti, ugodna prezentacija koju su vodili publicist Mladen Vuković, ravnatelj Gradske knjižnice Kaštela Hrvoje Budiša te sam autor, okupila je u dvorcu Vitturi kaštelanske planinare, zaljubljenike u prirodu i putopisne reportaže, skijaše predvođene tajnikom kaštelanskog skijaškog kluba Draškom Mihaljevićem, ali i prve ljude ovog grada, gradonačelnika Josipa Berketa i dogradonačelnika Marinka Kovačeva.

Iznenadni gost u publici bio je i veliki književnik i dramski umjetnik Enes Kišević koji je sa zanimanjem pratio izlaganje o značenju planina u religijama svijeta.

Vrhovi na kojima obitavaju Bogovi

Što je to što čovjeka vuče u osvajanje najviših vrhova iako je čovjek malen, ranjiv i nezaštićen u odnosu na prirodu, često je pitanje koje mnogi postavljaju pa i sam autor koji smatra da u ljudima postoji nešto što ih tjera na otkrivanje misterija. 

- Veliki planinski vrhovi za mnoge su misterije pa na pitanja tko ih je isklesao i zbog čega odgovor možda možemo pronaći u činjenici da su sve religije svijeta o kojima se danas zna, svoja božanstva stavljala upravo na vrhove planina. Ako uzmemo u obzir čovjekovu drevnu težnju da se približi onom nečem božanskom, možda možemo pronaći i odgovore na pitanja koja postavljamo sebi pri svakoj ekspediciji – Božićevo je mišljenje.

Nedostižna iskustva

Stipe Božić, jedan je od najuspješnijih svjetskih alpinista, koji je među rijetkima najviši svjetski vrh Mount Everest osvojio dva puta, bio je osmi čovjek koji se popeo na tri najviša vrha Mount Everest (8848m), K2 (8611m) i Kangcenjungu (8586m) i bio na najvišim vrhovima sedam kontinenata.

Ovaj alpinist spustio se i u 1395 m duboku Lukinu jamu na Velebitu, a samim tim postao i svojevrstan rekorder u visinskoj razlici najviše i najniže točke.

Svoje poduhvate zabilježio je u dokumentarnim filmovima i emisijama kao i na mnogobrojnim fotografijama te u još dvije knjige Put na vrh svijeta i 7 vrhova.

Poseban poduhvat koji je upisao među svoja iskustva, bio je odlazak na Sjeverni pol na skijama.

Sve svoje znanje i iskustvo Božić je pretočio u svoje djelovanje u Gorskoj službi spašavanja, pri čemu je do sada pomogao brojnim žrtvama i kolegama planinarima.

Godina obljetnica

Ova godina za Stipu Božića ali i planinare općenito, protječe u znaku obilježavanja nekih važnih obljetnica. Točno prije 40 godina Božić je postao pravi alpinist, prije 30 godina prvi put se popeo na najviši vrh svijeta, prije 20 godina popeo se i po drugi put, a ove se godine obilježava i 35 godina od jedne od najvećih tragedija hrvatskog planinarstva kada su na Kavkazu, u stijeni Ušbe, živote izgubila četvorica planinara među kojima i Kaštelanin Ante Bedalov.

Ova godina bit će zapamćena i po prvim Hrvaticama koje su se popele na Mount Everest, odnosno Chomolungmu, što bi u prijevodu značilo Božica majka.

Forumaši u Božićevom društvu

Sreću da prisustvuju jednoj ovako zanimljivoj promociji imali su i neki od forumaša s Dalmacijaski, koji su s Božićem razmijenili neka osobna iskustva koja su imali u dodiru s ćudima prirode.

Skijaš, planinar, turni skijaš i član GSS-a iz Travnika Amer Mušić ovom je prilikom od svih prisutnih, a posebno  samog Stipe Božića dobio gromoglasni aplauz, nazvavši svoje osvajanje vrhova nešto viših od 2 tisuće metara tek minijaturama, uspoređujući svoja iskustva s Božićevim  iako bi se mnogi ove večeri složili da je na većim visinama i zadovoljstvo daleko veće, ali opasnosti i borba s prirodom jednaka je za sve.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji