Red Purple Black

Recesija i na skijalištima

IspisE-mail

MANJI BROJ POSJETITELJA, ALI I PLANOVA
Vremenske prilike i financijska kriza prvih su ljetnih dana u planine dovele manji broj gostiju nego inače pa su odgovorni u skoro svim centrima trenutno zaokupljeni planovima i pripremama za slijedeću zimsku sezonu, ali uglavnom u skladu s već postojećim smještajnim i skijaškim kapacitetima.

Umjetni snijeg

I dok su u ljetnom razdoblju prošle godine punili medijski prostor novim projektima, u hotelu Adriaski na Čajuši ove godine nisu planirali neke veće investicije, a po riječima vlasnika hotela Zvonka Bagarića samo će se kompletirati već postojeće umjetno zasnježenje te riješiti struja, voda i sanitarni čvor u budućem motelu na vrhu.

Na Čajuši u ovom trenutku nema previše gostiju, a uz sportske ekipe na pripremama, najčešći su izletnici koji vikend žele provesti u prirodi.

Nešto izletnika svakog vikenda posjećuje i Kuprešku kuću na Stožeru, gdje se odvijaju radovi na motelu koji bi svoja vrata prvim gostima trebao otvoriti krajem kalendarske godine. Prošlogodišnji nedostatak snijega naveo je Zorana Turaliju, prvog čovjeka ovog skijališta da se započne s radovima za umjetno zasnježenje, a kada će sve biti dovršeno ovisi samo o zatvaranju financijske konstrukcije.

Tek infrastruktura i poneki lift

Posebnih promjena niti ove godine neće biti na Vlašiću, gdje je u svibnju organizirana akcija čišćenja i sijanja trave, a prema riječima Samera Dolovca iz udruge Vlašić planet života, postoje tek najave određenih infrastrukturnih radova.

I na Vlašiću je ovih dana gostiju manje od očekivanog, a uzrok bi osim recesije, po riječima jednog od vlasnika objekata, Jasmina Omerhodžića, mogao biti i u vremenskim prilikama. Veći broj gostiju ipak se očekuje polovinom ovog mjeseca.

Na Blidinju u ovom trenutku nema velikih najava vezanih uz skijašku sezonu, a park prirode u lipnju i prvih dana ovog mjeseca pohodili su brojni planinari. Ono što se sa sigurnošću može potvrditi nastavak je uređenja pristupnih cesta.

Obiteljski centar Rostovo, kao i svakog ljeta bilježi dolazak gostiju iz Hrvatske i BIH, koji uživaju u čarima prirode na ovom području. Zimu će dočekati bez većih projekata, a vlasnik Mario Babić najavljuje tek popunjavanje nekih pratećih sadržaja.

Od odgovornih na Busovačkim stajama saznali smo kako se planira instalirati još jedan ski lift, uređuju se putevi, a krenut će se i s izgradnjom nekoliko novih objekata potrebnih za turističko-ugostiteljsku ponudu. 

Ulaganje stranih investitora

Na Brusnici se pokrenuo projekt izgradnje gondole od Fojnice do Centra, a taj projekt, uz suradnju s stranim investitorima i vrijedan oko 30 milijuna maraka pratit će i uređenje ski staza, nekih objekata, postavljanje četverosjeda i vučnice. Za završetak svega planiranog bit će potrebno 2-3 godine. U međuvremenu čiste se i proširuju postojeće staze, siječe šuma za potrebe sanjkaške staze i kako su najavili postoji vjerojatna mogućnost postavljanja jednog lifta do početka sezone. 

Sa stranim investitorima zapelo je na Bjelašnici, gdje su nakon velikih radova za potrebe umjetnog zasnježenja lani, planirali ove godine dovršiti projekt zatvorene žičare, no zbog financijskih poteškoća ovaj najavljeni projekt stavljen je na čekanje. Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI 84 OSC obavijestila nas je da se trenutno sadi trava i čisti kamenje sa staza te obavlja redovni remont žičara.

Iz ZOI 84 oglasili su prodaju hotela Igman, dok za hotel Ski u Malom polju i neke druge objekte traže povoljne partnere za njihovu obnovu i uređenje.

Natječaj za postavljanje dva šesterosjeda na Jahorini dao je nadu da će problem vertikalnog transporta na ovoj planini biti riješen, a za najboljeg ponuditelja izabrana je talijanska firma Leitner. No zbog zakonskih propisa, prema kojima se austrijska tvrtka Dopplmayer žalila na rezultate natječaja, sve je zaustavljeno, a rješavanje cijelog slučaja očekuje se za nekoliko dana. Isto tako, u Olimpijskom centru Jahorina nadaju se skorom početku realizacije ideje o umjetnom zasnježenju, a za određene projekte i Vlada RS osigurala je potrebna sredstva.

U ovom trenutku, prema izvještaju direktora hotela „Bistrica“ Dragana Sokolovića, na Jahorini boravi više gostiju nego su predviđali, pa će prema svim pretpostavkama popunjenost biti veća od 70% kapaciteta.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji