Red Purple Black

Ekspedicija krenula u Kinu

IspisE-mail

TURNIM SKIJAMA NA VRH OCA LEDENE PLANINE
Na svoj drugi pokušaj osvajanja kineskog vrha Muztagh Ata ili u prijevodi Otac ledene planine, proslavljeni alpinist Stipe Božić, sa kojim su u ovu avanturu krenula još petorica pripadnika hrvatske Gorske službe spašavanja, krenuo je početkom ovog tjedna.

Stipe Božić, vođa ekspedicije Hrvoje Dujmić, Srećko Gregov, Frane Bebić, Mihajlo Strelec te Branko Šeparović koji je s Božićem sudjelovao i u prvom pokušaju, za cilj su postavili da se u dvadesetak dana uspnu na 7546 metara visok vrh na granici Kine, Pakistana i Afganistana i to na turnim skijama, čime bi bili prvi Hrvati na samom vrhu.

Popeti se na skijama i spustiti natrag, ove hrabre ljude može spriječiti samo loše vrijeme kao što je to bio slučaj i u prvom pokušaju, no prema prognozama sada bi ih trebalo očekivati lijepo i pogodno vrijeme. U tom prvom pokušaju, u kolovozu 2006. godine, s Šeparovićem i Božićem sudjelovao je i njegov, godinu dana kasnije tragično preminuli sin Joško. Kakvo je vrijeme bilo za vrijeme tog prvog pokušaja govore i zapisi iz Božićevog dnevnika: „…vrh sigurno nećemo doseći po ovakvom nevremenu… , ovakvo vrijeme nije ni za skijanje već za spašavanje golog života.“

I ovaj put Božić će prema najavama zabilježiti sva događanja pa će poklonici planinarenja i turnog skijanja te štovatelji ovog vrsnog planinara i spasioca zasigurno u skoro vrijeme imati o čemu čitati i spremati se na vlastite poduhvate.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji