Red Purple Black

Kaštelani na Musalu

IspisE-mail

ČLANOVI MALAČKE I PUTALJA OPET OSVAJAJU NAJVIŠE VRHOVE
Kaštelanski planinari nastavljaju na svoju listu upisivati „krovove svijeta“ koje su pohodili, uspješno osvojivši još jedan vrh - ovoga puta najvišu točku jugoistočne Europe, odnosno Balkanskog poluotoka, 2925 metara visoku Musalu. Ime joj potječe od "Mus Allah" ili "planine Allaha", iz vremena kada je Bugarska bila je dio Osmanskog Carstva, dok joj je staro ime bilo Tangra.

Članovi HPD-a „Putalj“ iz Kaštel Sućurca Srđan Alfirević i Miro Braškin te četvorica Donjokaštelana iz „Malačke“ – Ivica Matas, Duško Čubrilo, Miro Burilović i Duško Plazonić nakon napornog šestosatnog uspona po maglovitom, oblačnom i kišnom vremenu bez većih poteškoća uspeli su se do najvišeg vrha bugarskog nacionalnog parka Rila, gdje ih je dočekao i snijeg. 

Nakon 1100 prijeđenih kilometara, odnosno dvadeset sati vožnje preko Crne Gore, Albanije, Kosova (gdje su ih, doznajemo, dočekali izuzetno srdačno) te Makedonije „utaborili“ su se u Borovetsu, najvećemu skijalištu Bugarske odakle su krenuli put Musala. Borovets je, inače, najstarije i najveće planinsko naselje u Bugarskoj, u kojem su se održala i brojna Svjetskog prvenstva. Nalazi se na 1350 metara nadmorske visine, na sjevernim obroncima planine Rila, podno vrha Musala. Udaljen svega sedamdesetak kilometara od Sofije, glavnoga grada Bugarske, Borovets je osnovan krajem 19. stoljeća kao mjesto za lov bugarskih kraljeva, te se s vremenom razvio u moderno skijalište visoke kategorije s luksuznim hotelima i odličnim skijaškim stazama.

Kada su već prešli toliki put, dvojac iz ove „ekspedicije“, koja nas svake godine iznenadi  novim pohodom na neki od najviših vrhova, Duško Čubrilo i Miro Braškin iskoristio je za još jedan penjački pothvat- uspon na drugi najviši vrh, 2720 metara visoku Maljevicu . Na tome ne misle i stati pa već planiraju novi poduhvat, a na koju će stranu ovoga puta krenuti, nisu nam željeli otkriti…

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji