Red Purple Black

Prvi snijeg u Hrvatskoj i BIH

IspisE-mail

NEKIMA RADOST, VEĆINI NEVOLJE
Nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo ovaj dio Europe, donijelo je sa sobom i brojne probleme poput velikih količina kiše i orkanske bure u Dalmaciji, ali i prvi ovosezonski snijeg u Hrvatskoj i BIH.

Snijega i za zimsku sezonu

Već tijekom dana u Gorskom kotaru napadalo je snijega koji bi bio dovoljan i za prve zimske radosti, a snježni pokrivač iznosio je od 10 cm u Mrkoplju do 30 cm u Begovom razdolju. I na skijalištu Platak ima ga oko 20 cm, a najviše ga je, uz najnižu temperaturu, na Zavižanu.

Većina planina u BIH od ponedjeljka navečer nose bijele kape, a snijega ima i na gradskim ulicama.
U samom gradskom središtu Kupresa izmjereno je u utorak ujutro 20 cm snijega, dok se na područjima okolnih skijališta ta visina penje do 40 cm. Uz temperaturu od 0 C i vjetar u slabljenju na Kupresu je trenutno pravi zimski ugođaj.

Zimski ugođaj je i na Vlašiću gdje se temperatura spustila malo ispod nule, a snijeg pada i dalje pa se visina snježnog pokrivača, ovisno o položaju u odnosu na vjetar, kreće od 20 do 30 cm.

Vjetar kvari sveukupni dojam i na Rostovu gdje također snijeg nastavlja padati, a u utorak ujutro bilo ga je i više nego usred prošlogodišnje skijaške sezone. Već 40 cm ima ga i na Busovačkim stajama, gdje je vrijeme mirno uz temperaturu od -1 C, a kako snijeg i ovdje dalje pada, bit će ga u konačnici još koji centimetar više. I na Brusnici ga na mjestima ima do 40 cm, a temperatura iznosi -2 stupnja.

Pažljivo na prometnicama

Snijeg je u utorak ujutro osvanuo na Jahorini i Bjelašnici, gdje ga je u tijeku noći napadalo oko 30 cm, a svakim satom ima ga centimetar više. I na ova dva skijališta temperature su nešto ispod nule te puše jak vjetar.

I dok se mnogi raduju ovom prvom snijegu, stanovnicima uokolo zatvorenih skijališta ovaj prvi snijeg je donio glavobolju. Zbog vjetra velike snage, u mnogim mjestima je u prekidu distribucija električnom energijom, manji putovi su neprohodni, a na većim prometnim pravcima ima zastoja pa su se i zimske službe ponegdje aktivirale, a određene dionice zatvorene su za promet.

I dok će ovaj poremećaj slabiti narednih dana, već početak slijedećeg vikenda, prema prognostičarima, donosi nove padaline, što će zasigurno omesti nadležne na mnogim skijalištima da kvalitetno odrade sve pripreme za zimsku skijašku sezonu.


Vlašić (Hotel Pahuljica)

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji