Red Purple Black

Niču skijališta u srednjoj Bosni

IspisE-mail

DOBRA INVESTICIJA ILI?
Zaustavljanje razvoja Vlašića, kao najvećeg ski centra na području Kantona Središnja Bosna, iz dobro poznatih razloga, od kojih je najveći nedostatak snijega posljednjih nekoliko sezona, te skijaški boom koji već desetak godina vlada u Hrvatskoj, s naglaskom na Dalmaciju, rezultirali su s nekoliko novih skijališta na ovom području, koja će već nadolazeće sezone spremno dočekati skijaše.

Sve počelo s Vlašićem

A „poplava“ skijališta u KSB počela je zahvaljujući grupici entuzijasta i SFOR-u koji su razminirali područje na kojem je prije rata postojalo skijalište na Vlašiću. Počelo se s malim portabl ski liftom, sa užadi i bez stupova, a dogodilo se neočekivano, ljudi su počeli dolaziti. A kako su brzo obnovljeni prijeratni liftovi bilo ih je sve više, čime se Vlašić našao ponovno na karti ozbiljnih skijališta, što je navelo mnoge da ulažu novac, prvenstveno u nekretnine. Rizična ulaganja brzo su se počela isplaćivati što je dovelo do inflacije ulagača, a kad je Vlašić postao pretijesan pa i preskup, mnogi od ulagača okrenuli su se alternativnim lokacijama, a rezultat su nova skijališta koja niču kao gljive poslije kiše.

https://www.dalmacijaski.com/images/stories/arhiv/novosti/snowmobile_060207/1.jpg
Vlašić

Na Vlašiću ovog trenutka postoje dva koncesionara, tako da se može govoriti o dva zasebna skijališta. Skijalište hotela Sunce sa dva baby lifta i stazom pogodno je za učenje skijanja ne samo djece nego i odraslih. O vučnicama Babanovac i Markovac te pripadajućem skijalištu brigu vodi koncesionar Vlašić-ski, a skijalište se prostire na dvije trećine predratnog.

Iako Babanovac ima brojne prednosti kao što su dobar prilaz vozilima, izvanpasionska ponuda, dobri smještajni kapaciteti ili stara slava, nedostatak snijega, posebno na maloj nadmorskoj visini početne točke lifta Babanovac, goste sve češće tjera da se okrenu ka novim, sigurnijim destinacijama. U budućnosti se ovdje planira izgradnja novih liftova i staza na višim visinama, ali ta budućnost već godinama ne dolazi na ovu, možda najljepšu planinu u regiji.


Obiteljska skijališta

Rostovo je uz Vlašić jedino skijalište na ovom području koje je postojalo i prije rata, a kombinacija je malog skijališta i izletišta te najbliže Dalmaciji od svih skijališta u KSB. Popularno je kao vikend destinacija za obitelji, a zbog svoje lokacije uz cestu Bugojno – Novi Travnik  do njega je najlakše  doći, no zbog male nadmorske visine, redovni su problemi sa snježnim  pokrivačem. 

Inicijativi fojničkih franjevaca da naprave skijalište Brusnica na lokalitetu Fratarske staje na planini Vranici pripomogli su i poduzetnici, a počelo je sa jednim sidrom, lošim putem i bez smještajnih kapaciteta. No nakon četiri godine niče hotel, a postavlja se i duže sidro te nove staze. Makadamski put je proširen te se redovno uređuje.

Zahvaljujući solidnoj nadmorskoj visini najniže točke skijališta od preko 1.600 m situacija sa snijegom je mnogo bolja nego na većini drugih skijališta u KSB. Nakon što su ove godine počeli i radovi na gondoli te napravljeno još jedno sidro, za očekivati je da će ova lokacija postat iznimno popularna destinacija. Rijetka kombinacija s toplicama u Fojnici, bit će primamljiva pogotovo turistima iz južne Dalmacije.


Busovačke staje

Nakon uspjeha Brusnice,na lokaciji Busovačke staje 2006. postavlja se jedno sidro i pravi jedna staza, sve financirano od koncesionara poduzeća Ski-Mići. Možda i najbolja situacija sa snijegom na ovom području, pruža sigurnost dovoljnog snježnog pokrivača, što je razlog da je posjeta iz godine u godinu veća. Mana skijališta su povremeni problemi s putem prema skijalištu no zimi se redovno održava prohodnim. Prošle sezone je napravljena još jedna staza , a ove se očekuje puštanje baby lifta u pogon kao i noćnog skijanja. Ovo skijalište imalo je problem nedovoljnih smještajnih kapaciteta, ali u tijeku je izgradnja hotela koji će proraditi do zime te riješiti i ovaj problem.


Pridolci

Malo bliže Busovači od Busovačkih staja, nalazi se skijalište Pridolci, pokrenuto od strane koncesionara poduzeća Jess. Ima postavljena dva ski lifta: baby i sidro te još jedno malo skijalište na nekadašnjem izletištu koje je dobro posjećeno i ljeti. Blizina Zenice te brojne ski škole nada su u budućnost ovog skijališta. Brojne vikendice koje su nikle u zadnje dvije godine svjedoče o zanimanju turista za ovu lokaciju.

Malo, ali slatko

Ranča je planina kraj Jajca na kojem postoji malo skijalište koje nažalost većinu sezone zbog nedovoljno snijega i izloženosti jugu ne radi. S obzirom da je Jajce nekad bilo perjanica BiH turizma, posjetiti puno toga što se ima za vidjeti i usput napraviti koju žicu zvuči optimistično za ovo malo skijalište.


Ranča

Nema puno gradova koji se mogu pohvalit sa skijalištem doslovno u gradu, ali to može Uskoplje, no ono je malo i uglavnom ne radi zbog nedostatka snijega. Ali ako ste u prolazu i ima snijega, zvuči primamljivo napravit pokoji spust pogotovo na noćnom skijanju.

Raduša je jedno od dva ovogodišnja noviteta, sa vrhom od preko 1.800 m NV pruža pretpostavku za solidnu količinu snijega tijekom sezone. No ovo je skijalište najbliže Mediteranu te će sezona pred nama vjerojatno pokazat je li ovo skijalište napravljeno na pravom mjestu. Prema najavama o postavljanju dvosjeda zasad je ovo jedino skijalište u KSB koje će imat i sjedečnicu osim sidra, što je mnogim turistima dovoljan razlog za posjetu.


Lopata

U Kreševu je već postojalo skijalište na lokalitetu Rakova noga ali je zbog loše situacije sa snijegom mali ski lift preseljen od strane koncesionara, poduzeća Miličević, na snježno sigurniju lokaciju na planinu zanimljivog naziva Lopata i nalazi se na visini od oko 1.400 m NV. Ta se visina i inače pokazala kao sama granica cijelosezonske snježne sigurnosti u KSB.

Dobre i loše strane

Svih deset postojećih skijališta u Srednjobosanskom kantonu nude duljinu staza kao malo veće skijalište na zapadu, a niti jedno od njih nije ni blizu prosječnom europskom skijalištu po infrastrukturi. Skijaška baza i nije tako velika, turisti iz Dalmacije i Slavonije te većih  bosanskohercegovačkih gradova poput Zenice, Travnika ili Banja Luke ne čine masu turista po kojoj bi budućnost bila osigurana. 

Začudo kako još nitko nije pozvao mađarske ulagače, jer njima je zemljopisni položaj ovog kantona

povoljan i jedan hotel napravljen od njihove strane privukao bi veliki broj Mađara na skijanje koji sad niti ne znaju da skijališta postoje u njihovoj relativnoj blizini.

No za nadati se da će ona koja opstanu  razviti se u skijaška središta koja nešto znače barem u ovom dijelu Europe. Nije baš svaka planina i položaj dobro za skijalište te će se uskoro pokazat gdje priroda ne dozvoljava da se ono održi.

Veliki nedostatak skijaške infrastrukture se iz godine u godinu pomalo uklanja, a skijališta počinju nuditi i neskijaške sadržaje,  pogotovo one koji se mogu koristiti u svakom godišnjem dobu.


Uskoplje

Mnogi će se složiti da ono što se može doživjeti ovdje, za relativno malo novca, teško je doživjeti drugdje, ali nažalost ni turističke agencije iz Dalmacije se zasad nisu ozbiljno uključile u dovođenje turista, uglavnom zbog loših iskustava s nekim skijalištima prethodnih godina, ali sad je dovoljno izbora da se ponovno ozbiljno počne dovoditi turiste u ovaj dio BIH.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji