Red Purple Black

Bosanske olimpijske ljepotice u novoj sezoni

IspisE-mail

NEGDJE KRENULO, DRUGDJE STALO
Iako su se mnogi ponadali da će im auto cesta olakšati odlaske na Jahorinu i Bjelašnicu, čini se da će ova dva olimpijska zimska centra i dalje ostati daleko od Splita, jer planirani radovi na izgradnji koridora Vc prema Pločama su odgođeni zbog krize te nam ostaje do daljnjeg putovati starim pravcima i pri tome trošiti vremena na put gotovo kao do nekih skijališta u Sloveniji.

Argumenti i za i protiv

U odluci, otići na jedno od ta dva skijališta ili ne, do sada i nije bilo velikih argumenata na strani niti nekadašnje jugoslavenske kraljice  Jahorine niti svjetski poznate Bjelašnice, osim dobrih provoda.

Zastarjela infrastruktura, nedostatak topova i snijega, velike gužve, nedostatak reda, te ponekad i ne baš najbolje uređene staze, nisu mogli konkurirati sličnim zapadnijim skijalištima. 

Potencijala na ove dvije destinacije ipak ima, pogotovo na Jahorini, jer ne “motaju“ se slučajno Bojan Križaj i slovenska ekipa već preko desetljeća po njoj.

U isto vrijeme skijanje na Bjelašnici je nešto poput ispita, jer ćete često čuti: nisi skijaš ako nisi skijao na Bjelašnici, i to ne samo zbog staza nego i zbog promjenjivih uvjeta kojima se i nije uvijek lako prilagoditi.

Pristupne ceste prema ovim skijalištima jako su dobre, a smještajnih kapaciteta i staza ima zasad dovoljno. Nedostaje samo snijeg i manje gužvi te uklanjanje sa skijališta ljudi kojima tamo i nije mjesto.

Planova ima, čekaju se realizacije

Snijeg su na Bjelašnici odlučili prošle sezone nadomjestiti topovima, no zbog financijskih problema ne zna se hoće li uopće raditi u predstojećoj sezoni. Ono što je sigurno to je da od najavljivanog projekta gondole koja je trebala ići na vrh Bjelašnice nema ništa do daljnjega.

Dok se nešto ne promijeni Jahorina će ostati zanimljivija destinacija, pogotovo nakon konačnog kretanja u projekt postavljanja dva šesterosjeda u koji nitko nije vjerovao dok nismo vidjeli svojim očima. Helikopteri su postavili stupove i nema razloga da ne vjerujemo najavama da će proraditi krajem godine.

Ovom investicijom riješit će se problem gužve i zastarjele infrastrukture, ali ostaje još riješiti problem povremenog nedostatka snijega iako Jahorina od svih BH planina ima najveću količinu snježnih padalina.

Gledajući planove, skijaši bi ovdje konačno imali priliku uživati u skijanju na prirodnom snijegu bez neugodnosti poput mrlje od ulja na jakni ili čekanja 45 minuta na žičaru. No, promjene ka europskim uvjetima, očekivano će donijeti i europske cijene ski karata. 

Prema nekim prijedlozima, novost na oba skijališta, trebala bi biti naplata taksi za posjetu zaštićenoj zoni, u iznosu koji bi mogao biti u vrijednosti jednog dana parkinga. Ova praksa i nije baš česta kako tvrde u Sarajevu, ali očito je da se sa planina želi ukloniti ljude koji nisu skijaši i kojima će to biti neopravdan trošak, a samim tim skijaši će dobiti više prostora. Uvođenje takse ipak još nije definirano, a o ovom prijedlogu odluku će donijeti nadležni.

Početak radova na Jahorini

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji