Red Purple Black

Web kamere na skijalištima

IspisE-mail

SVE TRAŽENIJA DIREKTNA SLIKA
Web kamere na skijalištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini svojevrsna su novost koja je već podrazumijevajuća na zapadnim skijalištima, a prijenosom direktne slike, kojom se može provjeriti trenutno stanje na skijalištima, mogu se pohvaliti tek veći ski centri poput Jahorine, Bjelašnice, Kupresa ili Platka na kojima se to radi poprilično kvalitetno.

Kvaliteta slike podrazumijeva da je investicija bila malo veća i kamere malo profesionalnije, kao i da je brzina veze vrlo dobra. Minimalna investicija takvog tipa je oko tisuću eura, a često je i puno veća što onemogućava mnoga manja skijališta da iste uvedu iako su često i koncesionari i turistički djelatnici svjesni potreba za istima.

Pri tome mogu pomoći i privatne osobe sa svojim web kamerama, pogotovo na mjestima gdje ih nema ili su loše, odnosno nepouzdane. Danas je dovoljno dati par stotina kuna za kameru koju spojimo na svoje računalo preko USB-a. Uz relativno malu rezoluciju i rjeđe slanje slika promet nije velik, tako da bi i prosječan ADSL ili bežični paket od stotinjak kuna mjesečno trebao biti dovoljan. Kupnjom bežične IP kamere umjesto obične, čija se cijena kreće oko 600 kuna, izbjegavamo korištenje računala u sustavu. Moramo uzeti u obzir da ih većina ne radi kako treba na temperaturama ispod 5° C pa bi za vanjsku uporabu morala ići malo bolja kamera koja podržava niske temperature. Navedenom trošku treba nadodati i trošak za kućište i montažu.

Problem povećanja prometa zbog više korisnika koji gledaju kameru istovremeno možemo riješit sa nekim besplatnim „Live Stream“ pružateljem usluge. Solidan je Stickam na koji se možete registrirati i nakon toga naprosto dozvoliti njihovoj aplikaciji da pristupi vašoj web kameri i prikaže prijenos u prozoru na njihovim stranicama. Taj prozor, točnije njegov kod, u kojem se prijenos slike prikazuje, možete integrirati u vlastitu web stranicu.

Ne zaboravite da, barem prema hrvatskim zakonima, javne prostore ne smijete snimati bez dozvole MUP-a, a privatne uz dozvolu vlasnika prostora. To znači da bi, ako želite prenositi stanje na skijalištima, trebali tražiti dozvolu koncesionara.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji