Red Purple Black

PROGNOZE: Iznadprosječno toplo vrijeme

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU
Mjesec je studeni, doba godine kada mnogi zaljubljenici u zimske radosti i sve popratno što one donose sa sobom, sve češće „pogledavaju u nebo“, a u današnje vrijeme i sve ostale izvore informacija koji su im dostupni kako bi saznali gdje i kada je padao, koliko ga ima i hoće li padati. Naravno govorimo o njegovom veličanstvu snijegu.

Tako ćemo se i mi u ovoj rubrici jednom tjedno, a po potrebi i češće tijekom zime 2009/10 baviti izgledima vremena za naredni period sa posebnim naglaskom na prognoziranje snježnih padavina diljem skijališta u Hrvatskoj te susjednoj Bosni i Hercegovini, a osvrnut ćemo se povremeno i na vremenske prilike u čitavoj Europi. U svojim prognozama nastojat ćemo biti što razumljiviji širem krugu ljudi ulazeći tek usput i koliko je potrebno za razumijevanje prognoze, u stručni dio tematike.

Izazov za meteorologe

Na početku ipak treba naglasiti da će se prognoze većim dijelom zasnivati na Američkom prognostičkom modelu GFS koji izlazi četiri puta dnevno i seže do 384 sata unaprijed te produktima tog modela koje je osmislio član CROMETEO udruge profesor Ivan Toman, a to su WRF-ARW, WRF-NMM i WRF-C koji sežu u svom razdoblju prognoze do 180 sata tj.osam dana unaprijed. Osim GFS-a koristit ćemo i modele poput ECMWF, UKMO, GME/DWD te model DHMZ-a Aladin čiji produkti u potpunosti nisu javno dostupni pa ćemo ih koristiti kao korekciju osnovnom modelu.

Prognoze za padanje snijega sve su točnije te se i dalje popravljaju, no snijeg ostaje jedan od najtežih vremenskih izazova za meteorologe. Jedan od razloga je i taj što su postaje za motrenje (meteorološke postaje) prerijetke da bi dale točniju prognozu količine snijega. Zatim, vrlo je tanka temperaturna granica između oborine u obliku snijega i kiše (često i desetinke stupnja Celzija). Ako temperatura zraka bude samo malo viša od prognozirane, padat će kiša i prognoza je fulana i obrnuto. No, sve su to draži, ali i frustracije kroz koje prolaze prognostičari.

Ništa dobro po pitanju snijega 

Nakon uvodnog dijela osvrnimo se i na period od narednih osam dana i izglede vremena kako ih trenutno crtaju prognostički materijali, a koji nažalost ne donose ništa dobro po pitanju snijega u našem dijelu Europe. Do 20. studenog, kada su gorski krajevi u pitanju, ne očekujemo značajnije oborine. Ako ih i bude nešto malo to u svakom slučaju neće biti snijeg. Naime, pod utjecajem sredozemne anticiklone te duboke ciklone na Atlantiku u naše krajeve će sa jugozapadnim strujanjem pritjecati topli zrak po visini što će doprinijeti otapanju dekorativnog snježnog pokrivača kojeg smo imali u periodu za nama u najvišem gorju Hrvatske i BIH.Temperature na 1500 metara nadmorske visine sredinom tjedna dosezati će ponegdje i preko 10°C.


Klikni za uvečat

Ni jutarnje temperature se neće spuštati sredinom tjedna ispod 0°C pa možemo kazati da će u ovom periodu biti u svim planinskim krajevima ovog dijela Europe toplije od višegodišnjeg prosjeka. 
 


Klikni za uvečat

Dakle dodajmo na kraju da se na skijalištima koja gravitiraju Dalmaciji u drugoj dekadi mjeseca studenog ne očekuje formiranje snježnog pokrivača već naprotiv iznadprosječno toplo vrijeme. Što se tiče treće dekade, a pogotovo samog kraja mjeseca još je zaista rano govoriti no više kao zanimljivost spomenimo da bi se temperature ipak nešto spustile u odnosu na period koji je pred nama. Hoće li pri tom biti snježnih oborina više ćemo znati naredni tjedan.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji