Red Purple Black

Nova kabinska žičara na Pohorju

IspisE-mail

U SUSRET UNIVERZIJADI 2013.
Na jednom od Dalmatincima najdražem skijalištu, mariborskom Pohorju, svake godine sve je više novosti kako se Mariboru približava organizacija Univerzijade 2013. godine, koju stanovnici Maribora, unatoč troškovima, očekuju s velikom radošću zbog projekata koje je pokrenula.

Prošle godine novost su bile sjedežnice, a ove godine novost je nova kabinska žičara.

Nesreća koja se dogodila ove godine kada su tri kabine doslovno pale, srećom bez većih posljedica po putnike, još je dodatno ubrzala zamjenu preko pedeset godina stare žičare koja je bila jedno od uskih grla na tom skijalištu čiji se jedan dio nalazi praktički u samom gradu.

Kapacitet nove žičare iznosi tisuću osoba po satu, što je više od dva puta veći kapacitet od stare. Dovršetak izgradnje i otvaranje planira se do Božića ove godine iako poneki skeptici, gledajući trenutno stanje, smatraju da se zadani termin neće moći ispoštovati. No, svi su suglasni u jednom, otvaranje će biti ove sezone. Za razliku od stare, nova će gondola imati i međustanicu što je ispunjavanje jednog od uvjeta za Univerzijadu.

Cijela ova investicija teška je oko dvanaest milijuna eura. Zanimljivo je da su Mariborčani jednu kabinu vozili na kamionu i pokazivali u živo kako će one izgledati, a imali su je priliku vidjeti i Splićani na prezentaciji Pohorja u njihovom gradu.

Kada proradi nova kabinska žičara kabine će biti crvene boje poput starih kabina koje su ovo skijalište opsluživale proteklih pedesetak godina. 

Za trud koji ulažu u poboljšanje kvalitete na skijalištu malo se toga može prigovoriti Mariborčanima koji su od brdašca napravili respektabilno skijalište. Primjedbu imamo na cijenu vinjete, tjedna je najjeftinija, koja nam od ove sezone treba za dolazak do njega, iako će mnogi i dalje nastojati izbjeći kupnju iste vožnjom starom cestom od Ptuja do Maribora. Prigovor se može uputiti i zbog toga, što unatoč brojnim gostima iz Hrvatske, još uvijek na službenim web stranicama nema stranica na hrvatskom jeziku.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji