Red Purple Black

PROGNOZE: Bez snijega do kraja mjeseca?

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE DO KRAJA MJESECA
Ma koliko mi šutjeli o tome klima se mijenja. Zadnjih deset godina brojke i statistički podaci su neumoljivi. Tek kada se dogode neuobičajene situacije u pojedinom dijelu godine upitamo se što se to događa sa vremenom.Tako je i ovih dana kada nas sa svih strana mediji bombardiraju izvještajima o neuobičajeno toplom vremenu za ovo doba godine.

I zaista sinoptička situacija ovih dana svojim karakteristikama više podsjeća na proljeće nego na kasnu jesen. Uzrok tome je postojana sredozemna anticiklona pod čijim prevladavajućim utjecajem u naše krajeve pritječe topli i vlažan zrak sa jugozapada. Ciklone se drže daleko na Atlantiku bez većeg utjecaja na vrijeme u našem dijelu Europe. Slijedom takvog razmještaja sustava hladnoća je „otpuhana“ daleko na sjever kontinenta.


Klikni za uvečat

Situacija koja ne obećava

Ono što u ovom trenutku možemo iščitati iz prognostičkih materijala i dalje ne ide na ruku ljubiteljima snijega i skijanja. Premda će se u planinskim predjelima Hrvatske i BIH temperature narednog tjedna postupno spuštati ipak veće zahlađenje ne očekujemo. Oborina gotovo da i neće biti ili će biti slabe uglavnom u obliku kiše dok bi prolazno vrlo slabog snijega moglo biti tek u najvišem gorju središnje BIH tijekom 24.11. bez stvaranja snježnog pokrivača.


Klikni za uvečat

Naznake da bi se ova postojeća situacija počela mijenjati vide se tek početkom prosinca ali to navodimo tek kao mogućnost jer na tako dugo razdoblje prognostički materijali su krajnje nepouzdani.Ono što u ovom trenutku sa velikom vjerojatnošću možemo tvrditi je da mjesec studeni ove godine nećemo pamtiti ni po hladnoći ni po snijegu već naprotiv po temperaturama nešto višim od prosjeka te posve neuobičajenim tipom vremena za ovo doba godine. 

Zanimljivosti vezane za snijeg 

Koliko velike mogu biti snježne pahuljice?

Snježne pahuljice su nakupine snježnih (ledenih) kristala. Većina pahuljica ima promjer oko 1 cm. No, pod određenim okolnostima mogu nastati i pahulje veće od 5 cm u promjeru. Za to su potrebne temperature zraka oko nule, lagani vjetar i nestabilna atmosfera uz konvekciju. Ne postoje službena mjerenja veličine snježnih pahuljica, a neke neslužbene dojave javljaju o pahuljama koje su imale i nevjerojatnih 30-ak cm u promjeru! 

Zašto je snijeg bijele boje?

Vidljiva sunčeva svjetlost je bijele boje. Većina tvari u prirodi upijaju (apsorbiraju) dio sunčeve svjetlosti koja im daje njihovu boju. Snijeg, međutim, odbija (reflektira) većinu sunčevog svjetla. Složena struktura snježnih kristala rezultira time da snijeg ima bezbroj malih površinica s kojih se sunčeva svjetlost uspješno odbija (poput bezbroj malih zrcala). Ono malo svjetla što se ipak uspije upiti upija se ravnomjerno u vidljivom dijelu spektra što rezultira time da snijeg dobija bijelu boju.

Vrijedi li formula da 1 cm snijega nakon otapanja daje 1 litru vode po kvadratnom metru?

Udio vode u snijegu je složen. Iako za snijeg koji pada pri oko 0°C, kao i za snijeg koji pada praćen jakim vjetrom, u prosjeku vrijedi gornja formula, taj razmjer se ne može uzeti kao pravilo. 1 cm svježeg snijega po metru kvadratnom može sadržavati i samo 0,1 litru pa čak i 4 litre vode, ovisno o strukturi kristala, brzini vjetra pri kojoj snijeg pada, temperaturi zraka i drugim čimbenicima. 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji