Red Purple Black

PROGNOZE: Prosinac, početak klimatološke zime

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU
Napokon sinoptička situacija se mijenja. Anticiklona nad našim područjem slabi i već od kraja ovog tjedna nad našim dijelom Europe zavladat će ciklonalna aktivnost. Nakon dosta dugog razdoblja bez oborina očekuju nas ponegdje u planinskom dijelu Hrvatske i BIH obilnije oborine.

No da bi oborine bile u obliku snijega valja zadovoljiti još jedan dobro znani uvjet, a to je temperatura oko ili ispod 0°C. Nažalost iako će se temperature u gorju nešto spustiti u odnosu na razdoblje za nama to neće biti dovoljno za formiranje značajnijeg snježnog pokrivača na skijalištima. Premda će samo u najvišem gorju iznad 1500 m/nm povremeno biti nešto dekorativnog padanja snijega na onaj pravi koji bi poslužio kao dobra podloga za skijanje u slijedećih 7 do 10 dana po sadašnjim prognostičkim materijalima ne trebamo računati. Razlog takvom stanju bit će raspored sustava nad Europom gdje će se naši krajevi i dalje nalaziti pod prevladavajućim jugozapadnim strujanjem te će u naše krajeve pritjecati vlažan ali i topao zrak a tek prolazno po visini i nešto hladniji s čijim prolaskom može biti nešto snijega sredinom tjedna.


Klikni za uvečat

Sveti Nikola darove nosi?

Mada se u ovom trenutku jako nezahvalno upuštati u prognoze za dalji period jer njihova pouzdanost opada na duže prognozirano razdoblje ipak ćemo navesti neke činjenice koje možda poprave raspoloženje svima koji nestrpljivo očekuju pravo lice zime iako ih moramo uzimati sa velikom dozom opreza. Činjenica je naime da više prognostičkih modela i to onih relevantnijih što se tiče prognoza za Europu u periodu oko 6.12. i blagdana Svetoga Nikole u svojim izlazima vide mnogo povoljnije uvjete za dolazak prave zime i prvog ozbiljnijeg snijega pogotovo u planinskim krajevima bližim Dalmaciji.

Naime nad Skandinavijom bi se formirala anticiklona koja bi blokirala utjecaj Atlantika te potakla dotok hladnog zraka sa sjevera i sjeveroistoka pod čijim bi utjecajem sredozemlje moglo „odreagirati“ stvaranjem ciklone u blizini naših krajeva te prvim pravim snježnim oborinama.


Klikni za uvečat

No kao što smo na početku kazali to su u ovom trenutku samo pretpostavke a dali će zaista scenarij biti takav znat ćemo više narednog tjedna.Do tada snijega će biti samo u Alpama a vrlo malo ili ništa u Gorskom Kotaru i na Medvednici, te prolazno po planinama BIH bez stvaranja značajnijeg pokrivača na skijalištima.

Zanimljivosti vezane za snijeg 

Može li sniježiti na temperaturama iznad 0°C?
Ponekad u prognozi čujemo da će temperatura biti iznad nule, a da će padati snijeg. Kako je to moguće? Temperature zraka trebaju biti oko ili ispod nula stupnjeva da bi snijeg nastao. No, događa se da su temperature u sloju atmosfere gdje snijeg nastaje dovoljno niske, niže nego na površini tla. Tada je moguće da snijeg pada, iako je temperatura zraka iznad 0°C. Takav snijeg uglavnom je vlažan i topi se u dodiru s tlom. Druga mogućnost je da je prije početka padanja snijega toplije, a snijeg donosi sa sobom hladniji zrak. Takav snijeg zadržava se na tlu.

Postaje li snijeg mekši što je niža temperatura zraka?
Ne. Najmekši snijeg (snijeg s najmanje gustoće) pada pri temperaturama zraka oko -10 Celzijevih stupnjeva uz slab vjetar. Kad postane hladnije od -16°C struktura snježnih kristala se mijenja i oni postaju sve manji te pri taloženju između njih ostaje manje zraka što snježni pokrivač čini gušćim (tvrđim).

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji