Red Purple Black

Ratraci - gospodari snijega

IspisE-mail

BEZ NJIH SE NE MOŽE
Svatko tko posjećuje skijališta imao je priliku vidjeti čudno vozilo sa gusjenicama koje se odlično kreće po snijegom prekrivenim padinama, to su ratraci i najčešće služe za uređenje skijaških staza. Bez obzira što dosta sliče jedan drugom, razlike između pojedinih modela su povelike, ovisno o namjeni istih.

Obično imaju dvije, a kod većih modela česte su i četiri gusjenice..Nastali su kao  vojna vozila koja su trebala prolaziti tamo gdje vozila na kotačima ne mogu. Razvojem ski turizma 50-ih godina prošlog stoljeća javila se i potreba za uređenjem staza specijaliziranim vozilom. Danas služe za vožnju, osim po snježnim planinama, i po močvarama, ledu i na razne načine neprohodnim područjima. Postoje i vrste koje prelaze manje rijeke, prevoze ili vuku teret, a ima ih i koji voze veći broj putnika bez problema. 

Kako ni ratraci nisu univerzalni kao što izgledaju, oni koji su dobri za uređenje staza u dubokom snijegu obično nisu za uređenje staza na zaleđenim površinama i slično, a razlikuju se i po veličini. Usponi te što je još važnije, silasci, mogući su kod nekih tipova i do 60° nagiba. Za uređenje snježnih staza obično su opremljeni posebnim staklima i odličnim grijanjem te osvjetljenjem i zvučnim signalima. Nije ga baš ugodno vidjeti kad ide prema vama, ali kada ste sigurni da ne smetate jedno drugom, doista ga je lijepo okom pratiti kako razgrće snijeg i  penje se padinama prkoseći gravitaciji.

U pravilu zakonima je propisano kuda se ratraci smiju kretati, kako na cesti, gdje se oni veći od standardnih ne smiju kretati bez pratnje, tako i na skijalištima po posebnim stazama predviđenim baš za njih. Na stazama ne bi smjeli biti u vrijeme skijanja iako smo često svjedoci sličnih situacija čak i na renomiranim skijalištima, čemu je nekad razlog snijeg koji pada, a nekada je ipak riječ o neodgovornosti. Nesreća prošle sezone u Sloveniji, kada je nastradala djevojčica, mnoge je podsjetila da ratraci ne bi trebali biti na stazama čak ni na kratko, kada se tamo nalaze skijaši.

Na nekim skijalištima na zapadu često se nude i freeride ture kod kojih se skijaše vozi na vrh planine ratrakom jer je znatno jeftinije od vožnje do istog helikopterom, a isto tako na nekim skijalištima je moguće i proći školu vožnje ratraka. No, na skijalištima u okruženju takvih ponuda nema, iako je svojedobno bilo moguće se popeti ratrakom na vrh Bjelašnice, ali nije bilo komercijalno pa se od toga odustalo.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji