Red Purple Black

PROGNOZE: I dalje bez obilnijeg snijega

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU Na sto muka su ovih dana prognostičari koji pokušavaju odgonetnuti kada će zima ne samo klimatološki već i ona prava sa niskim temperaturama i snijegom pohoditi i ove „naše“ planinske krajeve. Alpe su proteklog vikenda dobile popriličnu količinu snijega no kako smo i predvidjeli skijališta u Hrvatskoj i BIH osim nešto na Jahorini i Bjelašnici ostala su uskraćena za ozbiljnije količine.

Premda su se najviši vrhovi planina zabijelili to ni izbliza nije dovoljno da zadovolji uvjete za otvaranje skijaške sezone.

A muke onih koji prognoziraju kao i onih koji očekuju snijeg nastavit će se i narednih desetak dana.Raskol među prognostičkim materijalima je vrlo veliki pa sa većom sigurnošću teško je bilo što ozbiljnije kazati kada će zima napokon stići. Zato krenimo nekim najlogičnijim smjerom kako ih tumači autor ovih redaka i od najbliže budućnosti a nećemo se ustručavati pogled baciti i malo dalje.

Temperature u laganom padu

 Temperature će se u planinskim područjima tijekom vikenda i narednog tjedna ipak postupno snižavati.Noćne će se kretati nerijetko oko 0°C no dnevne ipak neće ostati ispod točke smrzavanja pa i ono malo snijega što padne bit će ugroženo .Tijekom petka i subote zbog pritjecanja hladnog zraka po visini snježnih oborina bi moglo biti u Gorskom Kotaru te planinama srednje i zapadne BIH.

No količina ni trajanje neće biti dovoljni za formiranje značajnijeg pokrivača a zbog već spomenutih temperatura te izostanak oborina u narednom tjednu opet možemo kazati da će sve ostati na „dekorativnom“ snijegu.

Kad će zima ?

Odgovor na ovo pitanje kao što smo dali naslutiti na početku nije nimalo jednostavan i mnogi bi ga najradije u ovom trenutku izbjegli.No mi ćemo hrabro izjaviti da do 13.12. za sada na dostupnim prognostičkim materijalima ne vidimo dolazak prave zime. Do tada bi ostali pod prevladavajućim utjecajem „Atlantika“ koji bi sprječavao prodor hladnoće sa sjevera i sjeveroistoka.


Klikni za uvečat

U isto vrijeme sjever te sjeveroistok kontinenta snažno bi se hladili i akumulirali hladan zrak.

Za sada je oko sredine prosinca moguće više scenarija u blažim ili ekstremnijim varijantama.U svakom slučaju tada bi se mogla dogoditi prekretnica koja bi obilježila daljnji tok zime bolje rečeno zimu bi postupno mogla dovoditi i u naše krajeve. Mogućnost stvaranja  anticiklone nad Skandinavijom i Rusijom te njenim povoljnim pozicioniranjem blokirala bi utjecaj tople zračne mase sa Atlantika te direktno u naše krajeve i Sredozemlje „dovela“ hladan zrak.A tada sve je moguće.


Klikni za uvečat

Velika je doza pretpostavki ukalkulirana u ovakav razvoj situacije. Doduše prognostički modeli polako čak i naginju takvoj varijanti no mi je trebamo uzimati sa zaista velikom dozom opreza i koristiti tek kao jedan od mogućih scenarija čije šanse da se ostvari u ovom trenutku zavise od mnogo nepredvidivih faktora.Možda više za utjehu dok se prognostički materijali koliko toliko ne usuglase i prognozirani termin ne bude bliži nego kao ozbiljniju prognozu.

Zanimljivosti o snijegu

Može li snijeg padati kad je prehladno?
Može. Istraživanja pokazuju da nikad nije prehladno za padanje snijega. Može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama zraka ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi zraka oko 0°C jer topliji zrak može sadržavati više vlage.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji