Red Purple Black

PROGNOZE: Napokon stiže prava zima i snijeg

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU
Napokon su se neke stvari polako počele kristalizirati na prognostičkim kartama za narednih desetak dana i izgledi za dolazak prave zime i hladnoće sve su veći. Stoga ne bi bilo fer prešutjeti tako jednu važnu činjenicu za ljubitelje zimskih radosti mada o samom karakteru i jačini zahlađenja te eventualnim snježnim oborinama još uvijek možemo samo špekulirati. Ono što sa velikom vjerojatnošću možemo kazati je da nam zima krajem ovog tjedna ozbiljno kuca na vrata.

Već ovog tjedna planinska područja u Hrvatskoj i BIH dobit će nešto snijega. No možda važnija činjenica u ovom trenutku je pad temperature koji nas očekuje od polovice tjedna, a koji će biti izraženiji prema vikendu te naredni tjedan jer bi takve temperature omogućile umjetno zasnježivanje ukoliko ne bude dovoljno prirodnoga snijega. A dali će ga biti ovisit će o dosta faktora koje ćemo pokušati analizirati.

Sibirskoj hladnoći otvoren put?

Prognozirana sinoptička situacija od više modela koje pratimo za kraj ovog i početak narednog tjedna pokazuje kako su barički sustavi nad Europom tako posloženi da omogućavaju većoj količini vrlo hladnog zraka sa područja Sibira i Rusije direktan prodor u naše krajeve i mediteran.


Klikni za uvečat


Klikni za uvečat

Polje povišenog tlaka zraka nad Britanijom i Skandinavijom čiji se ogranak pruža istočnim dijelom Atlantika blokira njegov utjecaj te otvara put hladnom zraku sa sjeveroistoka. Ovaj hladan zrak donosi na naše područje vrlo niske temperature ali što je još značajnije prodor ovakve hladnoće duboko u toplo područje mediterana može uzrokovati stvaranjem ciklone na tom dijelu pa su onda uz jako zahlađenje mogući raznorazni scenariji i iznenađenja po pitanju padanja i količine snijega.

Tako ćemo ovaj puta izreći samo da nam zima po trenutnim izlazima modela koji jako naginju baš upravo takvom scenariju stiže. Može se desiti da to bude i brutalan udar hladnoće sa snježnim padavinama diljem zemlje, a može proći samo sa suhim zahlađenjem. Uglavnom temperature će biti u značajnom padu, a količina i mogućnost snježnih oborina u ovom trenutku precizno se ne može za tako dugi period prognozirati i zavisit će isključivo od eventualne ciklonalne aktivnosti i položaja ciklona i njihovog kretanja te još niza drugih čimbenika u koje u ovoj analizi nećemo ulaziti zbog složenosti.

Bit će zime!

Najavimo na kraju vrlo izvjestan dolazak zime sredinom prosinca. Temperature u gorju Hrvatske i BIH pasti će znatno ispod prosjeka za ovo doba godine. Velike su šanse po sadašnjim izlazima prognostičkih modela da Božićno i novogodišnje ozračje na skijalištima bude u bijelom. Za potvrdu ovakve najave potrebno je svakodnevno praćenje situacije koja će u narednim danima vjerojatno biti zanimljiva ne samo onima koji se bave praćenjem i prognoziranjem vremena.


Klikni za uvečat

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji