Red Purple Black

Na Blidinju manjak snijega i konkretnih rješenja

IspisE-mail

RAD SKIJALIŠTA POD UPITNIKOM
I dok su se sva skijališta u okruženju već pripremila za skijašku sezonu i samo se čekaju prvi veći snjegovi i niske temperature, na omiljenoj destinaciji Dalmatinaca i Hercegovaca na Risovcu u Parku prirode Blidinje, sve miruje, iako je lokalno stanovništvo nastojalo urediti staze kao i niz godina do sada.

Prošlogodišnji nedostatak snijega te samim tim i manji broj gostiju, kao i niz drugih događanja uvjetovali su pokretanje neslužbenih informacija o kojima se posljednjih dana govori i prema kojima se ove zime žičara i vučnica na skijalištu Blidinje neće pokrenuti. Tragom tih kuloarskih priča pokušali smo doći do točnih informacija, no na žalost, službenih podataka i najava još uvijek nema.

Ovaj park prirode osnovale su tri općine, Posušje, Jablanica i Tomislavgrad, a svaka od njih trebala je imati određenu vlast i dužnost, no kako je sve u praksi izgledalo govori i današnje stanje.

Dugovi za električnu energiju, neisplaćene plaće radnicima te njihovo otpuštanje, odlazak čelnih ljudi Parka prirode na druge funkcije, samo su neki od problema zbog kojih je upitan daljnji rad ovog skijališta.

U općini Posušje, dobili smo informacije kako će se nastojati učiniti sve da skijalište i ove zime primi goste, ali do sada nije mnogo toga napravljeno, osim nekih dogovora s potencijalnim dobavljačima. U općini Jablanica, koja nema direktnu nadležnost nad skijalištem, ovog trenutka pripremaju planove za legalizaciju nešto manje od osamsto vikend objekata i izradu potrebne komunalne infrastrukture, a do odgovornih u Tomislavgradu, ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspjeli doći. Oni s kojima smo razgovarali u Posušju i Jablanici složni su da se na ovom skijalištu moraju dogoditi velike promjene i da bi korist od toga imali mnogi.

Sastanci sa stranim poduzetnicima i potencijalnim ulagačima,  do sada nisu urodili plodom, a da je ulaganje stranog kapitala jedini izlaz za ovo skijalište, također je mišljenje svih naših sugovornika.

Unatoč željama, nakon provedenog „ispitivanja“ mogli smo samo doći do zaključka kako će ove zimske sezone Blidinje biti destinacija samo sanjkašima i turnim skijašima. 

O svim promjenama i pomacima te radu ovog skijališta izvijestit ćemo čitatelje na vrijeme.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji