Red Purple Black

Još nema skijanja, ali ima zabave

IspisE-mail

SNIJEGA IMA, ALI NEDOVOLJNO
Iako je od polovice ovog tjedna snijeg počeo padati na svim planinama gdje se nalaze skijaški centri u BIH, skijaši još neko vrijeme neće moći uživati u skijanju uređenim i pripremljenim stazama.
Razlog tome je što na skijalištima ipak nema dovoljno snijega koji bi se mogao urediti za kvalitetno skijanje pa se odgovorni nadaju kako će ovakvo vrijeme potrajati te se time stvoriti uvjeti da skijališta prorade idućeg vikenda.

Otvaranje sezone i festival turizma

Ovogodišnje službeno otvaranje zimske turističke sezone u BIH održava se ovog vikenda u hotelu Bistrica na Jahorini. Većina događanja započela je već u petak, a središnja ceremonija otvaranja planirana je za subotu u 13 sati. Osim izložbi i prezentacija gostiju iz drugih zimskih centara, na Jahorini će nastupiti brojne folklorne i glazbene skupine.
U ovom centru nebo je puno oblaka sa snijegom koji pada, temperatura je -4 C, a visina snijega iznosi 20 cm. Gosti koji će ovog vikenda boraviti na Jahorini mogu se zabaviti navedenim događanjima jer se vertikalni transport, prema predviđanjima, neće pokrenuti.

Ovog vikenda veselo će biti i na Vlašiću gdje se u subotu otvara „Expo tours – Zimski dani turizma na Vlašiću“ u sklopu kojeg će biti organiziran program dodjele nagrada i priznanja smještajnim i ugostiteljskim objektima u Kantonu. I ovdje se za goste planira zanimljiv kulturno-zabavni program, a sve u organizaciji Turističke zajednice. Na Vlašiću snijega ima od 30 do 40 cm, temperatura je -3, a snijeg i dalje pada. Nadležni uređuju staze, ali i ovdje je veća vjerojatnost da vikend prođe bez skijanja, nego da se vučnica pokrene.


Iz arhive

Topovi još „šute“

Unatoč što su se mnogi nadali da će prve niske temperature pokrenuti topove na Kupresu, odgovorni na Čajuši obavijestili su nas da bi eventualno umjetno zasnježenje ovih dana bilo uzaludno, no ako još određeno vrijeme vremenske prilike budu slične današnjima, a to je snježni prekrivač od 15 cm, oblaci s pahuljicama i temperatura -2 C za nekoliko dana skijanje će na ovom skijalištu biti moguće jer je sve već pripremljeno za prijem većeg broja skijaša, a po potrebi će se upaliti i topovi.

I na Stožeru je slična situacija pa iz ovog centra pozivaju goste da im se ovog vikenda pridruže u sitnim zimskim radostima, a uz malo strpljenja vremenske prilike omogućit će uskoro skijanje i boardanje po padinama Stožera.

Najmanje snijega ima na početnoj stanici žičare na Bjelašnici, gdje ga je snijeg otpuhao pa se zadržalo svega 10-ak centimetara. Međutim na većim ga visinama ima i preko 40 cm. I preko Bjelašnice prolaze snježni oblaci, a temperatura zraka kreće se između -5 i -3 C.


Iz arhive

Prvi centimetri nepogodni za skijanje

Na Busovačkim stajama snijega ima oko 40 cm i dalje pada, a i ovdje su temperature ispod nule, točnije -5 C. Ni ovdje kao ni na Pridolcima ovaj vikend neće funkcionirati liftovi, ali sve je položeno u dobre nade da će slijedeći vikend stići prvi skijaši.

Na Brusnici je temperatura -3 C, snijega ima do 30 cm, ali i ovdje se ovaj prvi snijeg priprema kako bi nove količine snijega koji pada bile dovoljne za skijanje. Snijega ima i na Rostovu gdje je temperatura nešto ispod nule.

Iako se na Blidinju nije ništa napravilo za pokretanje sezone, ovaj će centar, kao i svakog vikenda, slijedećih dana pohoditi izletnici kojima preporučujemo topliju odjeću zbog temperatura ispod nule i 5 cm snijega te oblačnog vremena s ponekom pahuljom u zraku.

Sa svih skijališta uputili su poziv zaljubljenicima u snijeg i snježne radosti da im se unatoč zatvorenim stazama, ovih dana pridruže u pravim zimskim ambijentima. Smještajni i ugostiteljski objekti radit će na svim skijalištima, pa je ovo možda dobra prilika dovesti na snijeg obitelji, a posebno djecu.

Vlašić 10.12.2009.


Svježe informacije o stanju na skijalištima pratite u rubrici VRIJEME...

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji