Red Purple Black

PROGNOZE: Južina prijeti

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesIZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU
Baš kako smo i najavljivali sredinom mjeseca prosinca zima je udarila punom žestinom donijevši obilne snježne oborine i vrlo niske temperature našem dijelu Europe. Obilan snijeg pao je na svim skijalištima u Hrvatskoj i BIH tako da skijaška sezona može započeti. No „vrag ne spava“ pa kako smo bili vjesnici dobrih vijesti sada nažalost moramo biti onih manje dobrih.

Naime u narednih desetak dana nakon izuzetno hladnog početka narednog tjedna te obilnih snježnih oborina koje nas očekuju još ovog vikenda doći će do postupnog zatopljenja po visini te će temperatura i u nižim slojevima potpomognuta južnim i jugozapadnim vjetrovima lagano rasti što će se u svakom slučaju odraziti na visinu i kvalitetu snijega na skijalištima. Kako se sada čini ovo jugozapadno strujanje nad našim dijelom Europe potrajalo bi do Nove godine a za dalje sve opcije ostaju otvorene.

Atlantik opet divlja

Počet će se mijenjati šira sinoptička situacija u Europi. Anticiklonalni blok postupno će početi slabiti zbog spuštanja ciklone sa sjevera nad Sjeverno more i tako će se slijedećeg tjedna opet vratiti toplo i vlažno strujanje s Atlantika prema zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi. Ukratko rečeno ciklonalna aktivnost nad Atlantikom ponovno će biti intezivirana što će imati za posljedicu ponovno uspostavljanje jugozapadnog toplijeg strujanja te prekida dotoka hladnog zraka sa sjevera i istoka Europe.


Klikni i uvećaj

Porast temperature i topljenje snijega 

Doći će do značajnijeg porasta temperature u planinskim područjima našeg dijela kontinenta što se najbolje vidi kod trenutnog stanju temperature zraka na oko 1400 metara na slici 2.


Klikni i uvećaj

Te prognoziranih vrijednosti temperatura na istoj visini sredinom narednog tjedna na slici 3.


Klikni i uvećaj

Na rubu ove jake atlantske ciklone stvarati će se sekundarne ciklone koje će povremeno stizati i do naših krajeva donoseći oborine uglavnom u obliku kiše. To bi još više uz južni vjetar moglo pridonijeti smanjivanju snježnog pokrivača.Trenutno prognostički materijali ne izgledaju baš optimistični za ljubitelje zimskih radosti pa valja iskoristiti trenutnu situaciju i obilje snijega pošto u ovom trenutku nismo baš sigurni da će se ovako povoljni vremenski uvjeti dugo zadržati. Za nadati se da će modeli što prije početi crtati novo zahlađenje jer u ovom dijelu godine nisu isključene brze promjene sinoptičke situacije.U svakom slučaju čim naznake za tako nešto budu vidljive mi ćemo se potruditi da vam ih što prije obznanimo.

Zašto je snijeg hladniji u dubljim slojevima?
Snijeg ne mora biti hladniji tamo gdje je dublji. Temperatura površine snijega ovisi o temperaturi zraka iznad njegove površine. Što je niža temperatura zraka niža je i temperatura površine snijega. U dubljem snijegu snijeg je sve topliji kako se ide prema tlu jer je bliži toplini koju čuva tlo. Tlo je toplo od energije koju je upilo tijekom ljeta i koju sad polako ispušta u snijeg koji je dobar izolator. Zamislite da je vaša kuća tlo, a krov granica tla i snijega koji se nalazi na tlu (iznad krova). Toplina iz kuće polako kroz krov zahvaća i prve slojeve snijega uz tlo.

Zašto se više ledenih siga stvara na južnim stranama krovova?
Sige se stvaraju kao posljedica uzastopnog topljenja i smrzavanja. Na sjevernoj strani krova danju je zbog nedostatka sunca otapanje slabije ili ga uopće nema. Na južnoj strani krova zbog topline sunčeve svjetlosti danju će se snijeg otapati, a noću smrznuti i tako stvoriti sige. Ako su uvjeti povoljni i ovaj proces se ponavlja više puta, ledene sige mogu narasti vrlo dugačke, čak i po nekoliko metara.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji