Red Purple Black

Dubrovčani u Obertauernu

IspisE-mail

UŽIVANJE U PREDSEZONI
Naš čitatelj i suradnik u čijim smo živopisnim reportažama mogli i do sada uživati, Ivo Fraska iz Dubrovnika, zajedno sa suprugom, od 12. do 16. prosinca boravio je u Obertauernu i svoje dojmove prenio i nama na Dalmacijaski.

Obertauern je mjesto koje će vas oduševiti na prvi pogled, a na svaki slijedeći samo će se još više ukopavati u vašu dušu, pa nije čudo da su i Beatlesi ovdje snimili svoj čuveni Help 1965. godine.

Prethodne dvije predsezone posjetili smo St. Anton i Flachau/Zauchensee i u to doba nismo zatekli baš mnogo skijaša, nekako je sve bilo poluprazno, bez duše i sa neskijaškom atmosferom. Međutim, Obertauern nas je oduševio i brojem ljubitelja zimskih radosti, i kvalitetom staza i brojem vanskijaških aktivnosti i veselim noćnim životom, tako da smo uistinu žalili kada smo morali spakirati kufere i vratiti se doma.

Samo mjesto je smješteno na 1740 m nadmorske visine i do njega vode gotovo sve staze, tako da je većina smještaja na dnu staza i u blizini modernih sjedežnica koje vas vode do 2500 m visine. U razdoblju kad smo bili tamo snijega je bilo mnogo i sve je podsjećalo na zime iz bajke. Sva četiri dana temperatura je bila -13, a posljednji dan je tako puhao vjetar i padao snijeg da nismo mogli skijati bez maski za lice. 

Do Obertauerna smo došli zaobilaznim putom jer smo svratili prijateljima u Maribor pa nam je trebalo više vremena nego bi vama trebalo ako idete najbližom rutom, a to je Rijeka- Ljubljana i tunel Karavanke. Potom prolazite kraj Villacha, a sa autoceste skrenete nakon Katschberg tunela u mjestu St. Michael. Produžite ravno do Mautendorfa, i na kraju skrenete lijevo prema Oberu. Od autoceste do Obertauerna je tridesetak kilometara cestom koja je uvijek očišćena unatoč snijegu koji pada. 

Hotel u kojem smo odsjeli je bio 4+ zvjezdice, a inače su smještaji na vrlo visokom nivou. Prednost je što u predsezoni postoje veliki popusti, pa smo nas dvoje platili 490 Eura četiri noćenja s doručkom, s uključenom jednom masažom, korištenjem unutarnjeg i vanjskog bazena, fitness sale, wellnes prostorije i parkingom u hotelskoj garaži. Inače, već od 19.12. ovakav smještaj bi vas došao više od 700 Eura. Također, velika prednost ovog mjesta je da možete doskijati do skoro svih hotela i apartmana. 

Bez obzira na visinu snijega od jednog metra, topovi su radili danonoćno tamo gdje su postavljeni. Ovo kažem zato jer ima staza na kojima ima toliko snijega da uopće topovi nisu potrebni. Ovo i jest rijetko skijalište u Austriji koje nije ledenjak, a ima ledenjačke uvjete. Snijega uvijek ima dovoljno!
 
Skijalište obuhvaća 100 km staza i to: 60 km plavih, 36 km crvenih i samo 4 km crnih, tako da je uistinu divota skijati po njima i za početnike, a i one malo bolje skijaše.

Sve žičare i staze su povezane u krug, tako da nigdje ne morate skidati skije i pješačiti. Kad se jednom ukrcate, dok ne završite skijaški dan, ne skidate skije s nogu. Inače, žičare su tako postavljene da možete činiti krug u smjeru kazaljke na satu, a i u suprotnom smjeru. Staze, same za sebe, nisu preduge, no može se spojiti par staza, pa onda ispadne to dobar broj kilometara. Noćno skijanje je svakog ponedjeljka i četvrtka od sedam do deset. Cijena ski-karti je uobičajena za popularna skijališta u Austriji, a to znači da nije jeftino, ali da za taj novac dobijete ono što ste platili. 

Apres-ski je uistinu vrhunski! Nimalo ne zaostaje za, recimo, Saalbach-Hinterglemmom (koji je nr.1 u Austriji, po nekim ocjenama). Bezbroj planinskih koliba, restauranta, disco-club, casino... Ono što možete popiti samo u Obertauernu i to na vrhu jedine gondole, jest Gamsmilch; vrhunsko alkoholno piće sa mlijekom i punčom. Ako pođete u Ober obvezatno to probajte! Hochalm, Luerzeralm i ostali almovi na stazama vas mame odličnim štimungom, izvrsnom hranom i veselom glazbom.
 
Eto toliko za ovaj put. Ako budete imali priliku poći u Obertauern, sigurno nećete požaliti, a ako se dvoumite moja preporuka je da svakako posjetite ovo prekrasno mjesto! Mi hoćemo opet slijedećeg prosinca i jedva to čekamo!

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji