Red Purple Black

Za sigurnije i lakše putovanje na skijanje

IspisE-mail

USKORO KREĆU KOLONE PREMA SKIJALIŠTIMA
Prve osobne pripreme kao i one na automobilu pred odlazak na zimska putovanja mnogi su već odradili, ali one koji čekaju zadnji tren nikada nije naodmet podsjetiti na nekoliko stvari koje im putovanja, u zimske klimatske uvjete, mogu olakšati.

Bez osnovnih provjera ne kretati na put

Zamjena ljetnih guma zimskima i kontrola tlaka u njima, provjera kabela i akumulatora, ulijevanje antifriza i zimske tekućine u posudu sa vodom za stakla, provjera kvalitete metlica brisača, lanci, strugač leda i sprej protiv smrzavanja u opremi te svakako pun rezervoar goriva, neka dekica i određena količina hrane, ono je što se obavezno mora naći na i u automobilu. Većina vozača pridržava se ove obveze pa ne bi bilo naodmet spomenuti još neke „sitnice“ koje put na zimovanje mogu učiniti sigurnijim.

Među tim „sitnicama“ najvažniji dio koji se mora naći u opremi svakako je uže za vuču. U Hrvatskoj nije obavezno ga imati ali imati ga u automobilu, trebala bi biti obaveza svakog odgovornog vozača. Možda vam ne zatreba, no veće su šanse da ćete naći nekoga da vas izvuče iz nevolje sa automobilom nego da ta osoba ima i uže.

Važnu ulogu u navigaciji, pogotovo ako se radi o mjestu na koje se odlazi prvi put, ima GPS, a za dobru komunikaciju svakako ne treba zaboraviti na mobitele i punjače za iste. Treba imati na umu da na hladnoći baterije puno kraće traju pa je dobro krenuti na put sa napunjenim mobitelima kao i fotoaparatima. U slučaju kakvog udesa obavezno fotografirati nezgodu i maknuti vozila u stranu jer u snježnim uvjetima u suprotnom može nastati i puno veća šteta od prvotno nastale.

Isto tako nikada nije naodmet provjeriti i napraviti popis dokumenata kao i kreditnih kartica, kojih je uvijek dobro imati nekoliko kao i dovoljno gotovine, u slučaju da događaji krenu neplaniranim tijekom. 

Različiti dodaci

Nosači za skije, barem magnetski, nisu neophodni, ali držanje skija u automobilu je opasno u slučaju kočenja i nezgoda, a i unošenje prljavštine na skijama ostavlja nepopravljive tragove na materijalima u unutrašnjosti automobila.. Njihova prednost je što ne stvaraju veliki otpor zraka, pa se s njima može voziti i brže od najčešće maksimalne brzine od 125 km/h za automobile s krovnom kutijom. Svakako treba paziti da su skije i nosači dobro učvršćeni.

Krovne kutije su jedan od dodataka koje smo isprva poput mobitela smatrali „snobovskim detaljima“, no danas su normalna pojava pogotovo kod onih koji često idu na skijanje. Svakako je puno komfornije ako su skije i ostatak opreme na krovu. Pri tom treba obratiti pozornost da ne smije biti više kilograma na krovu od onih koje proizvođač preporuča, obično oko sedamdesetak, a poželjno je, za razliku od onog što često viđamo, što manje težine staviti na krov. Zamislite kutiju kao projektil u slučaju prometne nezgode, pa čak i ako je blaža.

Napominjemo da nije dobra ideja stavljati pancerice u krovnu kutiju jer ih nije ih baš ugodno obuti nakon držanja od par sati na krovu. 

Cerade su odlična stvar za sve koji nemaju garažu, a na skijalištima su posebno dobar dodatak jer je lakše skinuti snijeg i voziti se bez posebnog struganja te ujedno štite automobil od prskanja solju i kamenčića što se redovno događa pri prolasku ralice i drugih automobila. 

U slučaju velikih snježnih padalina lako vam se može dogoditi da vam je automobil do pola zatrpan snijegom, u tom slučaju vam je najvažnije imati srce, ruke i lopatu te kakvu pomoć u ljudstvu. U tim trenucima i situacijama sklopiva lopata, vrijedi zlata.

I na kraju ostaje da vam poželimo sretan put uz napomenu da u svim pripremama ne zaboravite u automobil ukrcati suputnike.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji