Red Purple Black

Janica, kaj ima novoga?

IspisE-mail

SEOBA HRVATA ILI PRIVILEGIJA RIJETKIH
Na izmaku je još jedan skijaški vikend. I ovu godinu bombardirani smo slikama gužvi na graničnim prijelazima. Zaključak svih reportera bio je da se Hrvati ne boje krize već da i ovu godinu masovno odlaze na skijanje. Spominjale su se i vreče i vreče eura koje će se ostaviti preko granice.

Je li to baš tako? Ponavlja li se svake godine seoba nerazumnih Hrvata, nesvjesnih krize ili je skijanje nažalost privilegija rijetkih sretnika koji si ga mogu priuštiti?

Pogledajmo brojke, one daju najbolji odgovor. Barata se brojkom od nekih 100 – 120 tisuća Hrvata koji će na skijanje. Država ima 4,5 milijuna stanovnika pa se lagano dade izračunati da će na skijanje samo 2,5% stanovništva ili u prosjeku svaki 40-i stanovnik ove zemlje.

Hej! Samo 2,5% građana ili svaki 40-i može sebi priuštiti skijanje?! To su poražavajuće brojke standarda hrvatskog građanina, a ni u kojem slučaju odraz masovne nesavjesnosti.

Pošten rad – ponos ili sramota?

Misli li itko da jedan radnik ili privatni poduzetnik koji uredno podmiri sve obveze prema radnicima i državi ne bi smio biti u mogućnosti svojoj obitelji omogućiti tjedan skijanja? Bi li se on zbog toga trebao sramiti i osjećati neugodno ili ponositi?

Gledajući reportaže naših TV kuća, činilo mi se da je svim tim snimljenim ljudima pomalo neugodno i kao da traže nekakvo opravdanje. A trebalo bi biti suprotno. Svi ti koji žive od svog rada i koji pošteno i u ovim teškim vremenima mogu sebi priuštiti skijanje trebali bi se ponositi.

Nije njihova odgovornost što ovih ostalih 97,5% ne mogu nigdje niti uz pun prtljažnik graha i sarmi. To je odgovornost političara i kvazipoduzetnika koji se razmeću bogatstvom dok im radnici rade za mrvice. Kod takvih pak rijetko viđamo crvenilo na licu.

Niti u Bosnu

Još je poraznije što se zna da će mnogi od tih 120 tisuća na skijanje u susjednu BiH. Poraznije zbog toga što za tjedan dana skijanja za četveročlanu obitelj u BiH nije potrebno 2 - 3 tisuće eura, već se može proći i za manje od tisuću. Dakako, uz razumnu potrošnju i vlastitu kuhinju.

No, čak niti pola tjedna u BiH tih 97,5% Hrvata ne može si priuštiti. 

I onda govorimo o seobi Hrvata na skijanje?! Tješenje i lažna slika dobrog življenja dobro dođe u vremenu krize, ali do kada ćemo se lagati?

Preneseno sa Portala grada Kaštela

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji