Red Purple Black

(Ne)pripremljeni ste za skijanje?

IspisE-mail

JOŠ NIJE KASNO ZA PODUZETI ODREÐENE MJERE
Iako su mnogi skijaši već osjetili sve dobre i loše strane ovogodišnjeg skijanja, nikada nije naodmet podsjetiti na važnost fizičkog stanja kako bi se izbjegle ozljede i bolovi koji mogu pratiti ovaj sport pa bio on i samo rekreacija.

Pripremiti mišiće

Prvi danI skijanja u sezoni često završe sa bolovima, a nerijetko i ozljedama. Savjeti su obično upozorenja kako treba vježbati i biti fit kroz cijelu godinu, te nas uvjeravaju da ćemo doslovno izletjeti spremni na stazu. No istina je ipak malo drukčija, svaki sport kojim se bavimo jača određenu skupinu mišića, a rijetki od nas imaju izrađene programe za vježbanje kojima održavamo mišiće u formi, upravo one koji nas bole nakon skijanja. Teretana je dvosjekli mač, nesrazmjernim jačanjem određene skupine mišića zglobovi postaju osjetljiviji na ozljede. Disbalans mišića je ujedno i razlog zašto netko tko visi u teretani ili se bavi nekim drugim sportovima, često i nije bolje spreme od nekoga tko često skija, a nikad nije zavirio u teretanu. Svakako aktivnosti koje vas čine gipkim i čvrstim su dobrodošle, a najbolja je kombinacija svega pomalo.

No kad već se spremate napraviti prve bijele spustove, prije samog skijanja je dobro napraviti vježbe istezanja kojima se mišići ugriju i zglobovi razrade, svakako treba početi sa laganijim stazama no ne treba ni crne ostavljat za kraj skijanja kad ste umorni i kad je statistički najviše ozljeda. Dobra ideja nakon skijanja je ponovno napraviti vježbe istezanja jer tek tad se možemo doista istegnuti čime stvaramo rezervu za sljedeći put.

Nove tehnike – nove ozljede

Pored navedenog korisno je provjeriti nakon dugog stajanja u ostavi i opremu jer nisu rijetke ozljede nastale uglavnom zbog vezova koji nisu otkačili skiju pri padu. Takve situacije redovno završavaju lomovima nogu.

Najčešće kod skijaša stradavaju koljena pri čemu nastradaju meniskusi i ligamenti, do čega obično dolazi kada se koljena dovedu u neprirodan položaj u odnosu na ostatak tijela što se nerijetko događa, pogotovo sa karving stilom skijanja. Karving tehnika je donijela osim napretka skijanja i povećani broj ozljeda, uglavnom su tu padovi na stranu, na kukove i ramena, što pridonosi, osim ozljeda koljena, povećanom broju iščašenja ramena, slomljenih ključnih kostiju, oštećenja kralježnice te ozljeda glave ukoliko skijaš ne nosi kacigu.

Umorni ne stajati na skije

Svakako je dobro usavršavati i tehniku jer je znanje povezano s potrebnom snagom kao i umorom a umor je prijatelj ozljedama. Oko 3 % skijaša koje vidite na stazi će se taj dan na neki način ozlijediti, najčešće padom ili sudarom sa drugim skijašem ili čvrstim objektom.

Osim fizičke spreme potrebna je i mentalna, treba poznavati sebe i svoje mogućnosti jer precjenjivanje redovno vodi do dugog i zahtjevnog oporavka. Treba još napomenuti, pogotovo za naše krajeve, da su staze iz kojih proviruje kamenje ili trava te koje su pune leda svakako plodonosne za sve koji se bave rehabilitacijom nastradalih skijaša. Treba uvažavati i vremenske uvjete, tu je poseban problem teškog snijega, to je onaj proljetni mekani u kojem se teško krivuda i takvo skijanje stvara veliko opterećenja za koljena i nisu rijetki slučajevi da skije i koljeno odu u jednu, a vi u drugu stranu. Stoga oprez!

KOMENTARI

Prijatelji