Red Purple Black

Pridolci – malo skijalište koje osvaja

IspisE-mail

IDEALNO MJESTO ZA OBITELJI REKREATIVACA
Kako je svakog dana sve više onih kojima je želja savladati tehnike skijanja na nekom mirnom mjestu bez prevelikih vikend gužvi ili na zimski odmor povesti obitelji s malom djecom i u skladu s tim skijati na nezahtjevnim stazama bez opasnosti da ih ne „skupi“ poneki neodgovorni skijaš, mala skijališta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sve više dobivaju na značaju. Jedno od njih je i skijalište Pridolci.

Cesta uska, ali sigurna

Ovo je skijalište smješteno dvanaest kilometara od centra Busovače,na obroncima Vranice, a od ovog grada do skijališta vodi vas uska, tek dijelom asfaltirana cesta. Iako je većinom makadamska sa usponom te se na njoj teško mogu mimoići dva vozila, prometovanje njom prolazi bez problema. Razlog tome je što se redovno čisti od snijega i posipa protiv poledice,a  napravljena su i brojna ugibališta za nesmetano mimoilaženje.

Stazu projektirali stručnjaci

Ovom cestom stižete na 1.174 metra nadmorske visine gdje vas dočeka 1.200 metara dugačka staza, idealna za rekreativce i djecu te jedan baby lift i vučnica-sidro. Staza je uvijek odlično pripremljena, organizirana je i škola skijanja te najam opreme. Cijene ski karata u skladu su sa sadržajima pa tako dnevna karta iznosi 17 KM, poludnevna 12 KM, a dnevna karta za baby lift košta 5 KM.

Za razliku od mnogih većih skijališta, ovdje na sredini vučnice dežura djelatnik koji prati da sve prođe u najboljem redu i koji će vam po potrebi pomoći.

Sama staza nije rađena po nečijem osobnom nahođenju već prema Studiji razvoja Pridolaca koju je radio poseban stručni tim. Prema toj studiji za tri godine na ovom bi području trebala na vrhu biti izgrađena još jedna staza s dvosjedom, čija bi dužina bila nešto veća od tri kilometra.

- S tom planiranom stazom i već  postojećim sadržajima za djecu kao i dva malonogometna igrališta, osebujnom prirodom i stazama za šetnje, biciklizam, planinarenje i istraživanje; blizinom Prokoškog jezera, zanimljivih stijena, ali i još jednog skijališta, onog Busovačke staje; Pridolci imaju sve predispozicije iz ovog malog  centra prerasti u značajan sportsko-rekreacijski centar u ovom području – kazao nam je jedan od suvlasnika Kenan Ekmeščić.

Odgovarajući smještaj

Za smještaj gostiju na Pridolcima postoji nekoliko desetaka vikendica koje su rađene prema planovima dok je poneki pokušaj nelegalne gradnje zaustavljen u samom početku, te dva veća objekta sa 60 ležajeva. U pansionu Vilayet gostima se nude sobe i apartmani, a cijene se kreću od 30 KM za prenoćište, 45 KM za polupansion pa sve do 85 KM za puni pansion. U Lovačkom domu cijene su nešto niže, a smještaj je organiziran u višekrevetnim sobama. U ugostiteljskom objektu na samom skijalištu, koji je uređen u skladu s okolinom, gosti mogu dobiti brojne vrste jela i pića, a cijene se kreću od 1.5 KM za čaj i 2.5 KM za domaće pivo, 6 KM za pizzu ili 5 KM za grah. Cijeli ručak s pićem koštat će vas otprilike 10 - 12 KM.

Trudom do dobrih kritika

Sportsko-rekreacijski centar Pridolci vodi tvrtka Jess d.o.o., a o njemu se skrbi četvero partnera među kojima su i Edin Adilović i Kenan Ekmeščić, mladi visokoobrazovani ljudi koji imaju svoju viziju o razvoju Pridolaca. Ono što će mnoge iznenaditi po dolasku na ovo skijalište, njihov je angažman u radu. I dok Edin prodaje ski karte, iznajmljuje i servisira opremu i radi još nekoliko poslova, Kenana će te vidjeti svugdje po skijalištu s odvijačem u rukama kako pomaže gostima, daje savjete, prepravlja vezove, „čuva“ djecu i nađe se u isto vrijeme na nekoliko strana. Oni su i glavni vozači ratraka, mehaničari te sudjeluju i u svakodnevnom mukotrpnom radu na uređivanju pristupne ceste.

Priroda, usluga, staza i mnogo toga na ovom se skijalištu može ocijeniti visokom ocjenom. Takvu ocjenu zaslužuje i red na stazi, od odvojenog mjesta za sanjkaše pa do zabrane vožnje motornim sanjkama po istoj. Ono što bi u ocjenjivanju ponude ovog mjesta mogli ocijeniti lošijom ocjenom tek je starost opreme koja se iznajmljuje, ali i taj segment u budućnosti će se, prema najavama vlasnika, poboljšati.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji