Red Purple Black

Pozdrav sa skijaškom sezonom

IspisE-mail

SNIJEG UGLAVNOM ZA GLEDANJE
Baš kao i prošle godine, početak travnja označio je kraj skijaške sezone u okruženju. Iako na stazama pojedinih skijališta ima snijega, zbog njegove loše kvalitete, visokih temperatura te nezainteresiranosti skijaške populacije, skoro svi liftovi su zaustavljeni, a odgovorni su proglasili završetak skijaške sezone.

Do nedavno su proljeću prkosila većina skijališta, ali nedovoljan broj gostiju, unatoč visinama snijega poput one na Čajuši od 60 cm, bio je razlog što su liftovi zaustavljeni i poneki dan ranije. I na početku ovog tjedna snijeg na skijalištima bilježio se visinama od 10 do 50 cm, ali visoke temperature ostavile su traga na njegovoj kvaliteti te su nagnale većinu skijaša da opremu spreme do slijedeće godine, izuzmemo li one koji već tradicionalno sezonu zaključuju negdje na planinskim vrhovima zapadne Europe.

U većim centrima u ovom je trenutku jedino u funkciji lift Olimpik na Jahorini gdje je i u srijedu padala poneka pahulja snijega, a temperature su obećavale da se lift neće zaustaviti do vikenda.

Inače i ova sezona je pokazala da se zbog vremenskih prilika skijaški kalendar u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini poremetio u odnosu na desetak godina ranije pa je ponovo u vrijeme novogodišnjih i školskih praznika snijega kronično nedostajalo, dok je najbolje skijanje bilo u ožujku.

Ovu sezonu obilježio je sve veći broj malih skijališta koja niču kao rezultat potreba i bogaćenja turističke ponude, dok je znatniji razvoj većih centara, koji bi mogli konkurirati onima na zapadu, zbog recesije ipak prolongiran za neka druga vremena, a bilježe se tek sporadični pomaci.

Kako je posljednjih godina skijanje postalo aktivnost koju bi, baš poput plivanja, svi trebali savladati, odgovorni na skijalištima trebat će se potruditi da zainteresiranima to i omoguće jer u današnjoj borbi s vremenskim prilikama poneka bitka može se dobiti razumnim i stručnim ulaganjima u proizvode moderne tehnologije.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji