Red Purple Black

Skijering hvata sve više zamaha

IspisE-mail

KOMBINACIJA SKIJA I KONJSKIH SNAGA
Mnogim poklonicima skijanja već odavno nije dovoljno samo spuštanje na skijama po uređenim stazama pa se svakim danom susrećemo s kombinacijom skijanja i nekog drugog sporta pri čemu je jedino važno da vam adrenalin uvijek bude što veći. Jedna od takvih aktivnosti koja je godinama prisutna, ali je posljednjih godina sve više zastupljena je i skijering.

U osnovi je skijering utrka na vrijeme skijaša po stazi prekrivenoj snijegom dok skijaša vuče automobil, motocikl ili konj, a svaki vozač (jahač) i skijaš čine jednu posadu koja pokušava ostvarit najbrže vrijeme.

Skijering je specifična kombinacija automobilizma i skijanja u kojem automobil na najviše osam metara dugom užetu vuče skijaša po zadanoj stazi. I vozač i skijaš opremljeni su zaštitnim kacigama. Na pogonskim kotačima vozila obvezne su zimske gume, ali nije dozvoljeno korištenje lanaca niti takozvanih čavlerica, koje su u prošlosti vozači koristili.. Pobjednik je onaj koji tu stazu savlada u najkraćem vremenu -  definicija je skijeringa prema organizatorima jednog od natjecanja, onog u Ravnoj Gori.

Osim u Ravnoj gori slične utrke održavaju se i u Mrkoplju i Oroslavju i poprilično su posjećene sudeći po fotografijama sa natjecanja.

Treba napomenuti da iako se ova aktivnost čini opasna, posebnih informacija i vijesti o ozlijeđenima nema. Iako ne izgleda tako, utrka je opasnija za vozača nego za skijaša.

Logično je pretpostaviti da je u prošlosti automobile mijenjao konj. Vjerojatno su nekad naši preci na prvim skijama jurili  uz pomoć jedne konjske snage.

U švicarskom St. Moritzu se i dan danas održavaju jako posjećene utrke skijaša vučenih „ekološkim pogonom“, dok se u Francuskoj održava čak i više nego zanimljiv skijering slalom.. 

Zanimljive su i utrke u Poljskoj Kumoterki gdje se mogu vidjeti i osobe koje ne možemo tako lako zamisliti na skijama. Čini se da su Poljaci pretvorili ideju u pravi festival koji traje nekoliko dana, a i samo mjesto koristi „festival“ kako bi privukli što više posjetitelja. 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji