Red Purple Black

Sporazum o međuregionalnoj suradnji GSS-ova

IspisE-mail

ZA SIGURNE NEURBANE PROSTORE
Koliko je uloga pripadnika gorskih službi spašavanja važna na udaljenim dijelovima svih skijališta, planini, morskoj litici ili drugim nepristupačnim terenima, malo tko razmišlja osim njih samih, pa je njihova inicijativa o jednakim postupanjima, programima i obukama hvale vrijedan projekt koji će rezultirati učinkovitijom pomoći u spašavanju u cijelom okružju.

Ove subote u Regionalnom centru za upravljanje katastrofama u Kaštelima, predstavnici nekoliko nacionalnih gorskih službi spašavanja iz regije Jugoistočne Europe, održali su sastanak na kojem je najvažnija točka bio upravo Sporazum o međuregionalnoj suradnji.

Glavni cilj ovog Sporazuma je neurbane prostore regije učiniti  sigurnima te osigurati pravovremenu i učinkovitu  pomoć i zaštitu kroz kompatibilnost obuke, opreme i procedure djelovanja kako bi se sve gorske službe mogle međusobno ispomagati.

- Gorske službe su u svim državama isturena ruka koja djeluje na nepristupačnim terenima gdje druge javne službe ne mogu djelovati, a takvih je prostora većina pa je primjerice, samo u Hrvatskoj, od ukupnog teritorija čak 80% takvih prostora. Pred gorskim službama spašavanja, iz tog je razloga svakim danom sve više novih izazova za koje treba biti pripremljen. Kako će ovo jednog dana biti jedinstven europski prostor sve gorske službe spašavanja trebaju imati i jednaki odgovor na te izazove – kazao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Ono o čemu se u Kaštelima posebno razgovaralo su ujednačen i optimalan sustav helikopterskog spašavanja, mreža pješačkih putova, standarda pripreme prostora, projekt sigurnih karata kao i edukacije.

Uz predstavnike HGSS na ovom su sastanku sudjelovali i predstavnici Slovenije predvođeni predsjednikom GRZS-a Igorom Potočnikom, delegacija Makedonije, predstavnici srpskih spasitelja na čelu s načelnikom Milanom Ivkovićem, načelnik GSS-a Sarajevo Adnan Podžo i njegovi suradnici te članovi GSS-a iz Crne gore koje je predvodio Budimir Backović.

Stručnu pomoć koja će biti od značaja za još jedan zajednički cilj, a to je usklađeni pristup sredstvima EU iz predpristupnih fondova uz predstavnike RCADR-a, učesnicima sastanka pružili su i eksperti iz Bruxellesa.

Očekuje se da će uz sudionike sastanka Sporazumu naknadno pridružiti još nekoliko zemalja iz okruženja Italija, Grčka, Albanija Austrija, Rumunjska i Bugarska.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji