Red Purple Black

Što je bilo dobro, a što loše

IspisE-mail

REZULTATI KRATKE ANKETE
U skijaškoj sezoni koja je za nama čuli smo bezbroj pohvala, ali i pokuda o skijalištima u okruženju te kako bi utvrdili što je na skijalištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pozitivno, a na čemu se treba dodatno raditi, proveli smo kratku anketu među čitateljima i poklonicima zimskih sportova.

U anketi su sudjelovale 34 osobe koje su prošle zime boravile na najmanje dva skijališta. Među njima četvrtina je žena, a bile su zastupljene sve dobne kategorije od 18 do 70 godina starosti.

Ova anketa nije službena, već  se njome željelo ukazati nadležnima na pojedinim skijalištima, što im zamjeraju gosti ili pak zbog čega im se stalno vraćaju. Većina ocjena su subjektivne i nisu nikakva reklama niti antireklama jer više je čimbenika koji su utjecali na donošenje nečijih ocjena.

Iako smo od sudionika tražili da ocjene segmenata na skijalištu donose prema kriterijima stanja na ovim prostorima, nismo se mogli oteti dojmu da su skijaši koji skijaju i u zapadnoj Europi bili poprilično kritičniji od ostalih.

Priroda i gostoprimstvo među adutima skijališta

Među 15 segmenata koji čine kvalitetu jednog skijališta, daleko najveće ocjene za ukupno sva skijališta dobile su prirodne ljepote i okoliš (prosjek 8,65). Najljepšim okolišem ocijenjen je onaj na Bjelolasici (8.34), a najniži na ljestvici je Platak (6.33).

Na drugom mjestu je, pomalo iznenađujuće, održavanje i kvaliteta prilaznih putova (6.73), u čemu prema mišljenju anketiranih prednjači Sljeme (8.76), a najlošije je na putu prema Busovačkim stajama i Pridolcima (4.45).

Treće mjesto zauzima nadaleko poznato gostoprimstvo (6.42), a s najviše osmijeha dočekaju vas na Busovačkim stajama i Pridolcima (8.98), dok su „najlošije volje“ oni na Čajuši (4.37).

Nakon gostoprimstva na ljestvici se našla sigurnost na stazama (6.35), a i u ovoj kategoriji prvo je Sljeme (8.16) dok se skijaši najmanje sigurno osjećaju na Blidinju (5.01).

Anketirani su bili zadovoljni i cijenama ukupne ponude na skijalištima (5.61), a tu se na prvom mjestu našao Stožer (7.14) dok je posljednje pripalo susjednoj Čajuši (3.25).

Odmah nakon cijene sveukupne ponude, na šestom mjestu je zadovoljstvo cijenama ski karata (5.57) gdje ponovno prednjače Busovačke staje i Pridolci (7.99) dok je najskuplja karta u odnosu na ponudu transporta i staza, prema anketiranima, na Čajuši (4.02).

Sedmo mjesto, odnosno posljednje u gornjem dijelu tablice, zaslužila je gastro ponuda (5.14), a na prvom mjestu je i više nego očekivano Vlašić (7.42) dok je hrana najlošije ocjenjena na hrvatskim skijalištima, posebno Platku (4.00).

Loše staze i vertikalni transport

Točno na sredini svoje je mjesto našlo zadovoljstvo smještajem (5.11). Najzadovoljniji smještajem bili su gosti na Vlašiću (7.57), a činjenica da se mogu koristiti tek planinarskim domom, a naseljena mjesta su udaljenija, bila je vjerojatno presudna da Platak bude najlošije ocijenjen (2.23).

Ono čime su gosti bili nezadovoljni, predvodi na devetom mjestu održavanje staza (5.07), a najbolje stanje je na Sljemenu (7.75), a najlošije na Bjelolasici (3.86).

Na desetom mjestu je zabavni programa na i oko skijališta (4.88). Najviše zabave ima na Jahorini (7.90) dok je, prema ocjenama, uopće nema na Blidinju (1.51).

Red na stazama također se našao u onom dijelu oko kojeg se u budućnosti mora voditi više računa (4.85). Pravila se najviše poštuju na Sljemenu (6.34), a najmanje na Vlašiću (3.16).

U budućnosti će nadležni morati razmišljati i o nekim dodatnim stazama na skijalištima jer su anketirani ukupno nezadovoljni dužinama i veličinom staza (4.82). Najveće ocjene dobila je Jahorina (7.28), a najmanje Busovačke staje i Pridolci (4.01), iako su desetinke odlučivale hoće li to biti Stožer te Blidinje, Vlašić ili Platak.

I nabavka novog vertikalnog transporta te modernizacija postojećeg trebala bi biti jedan od prioriteta (4.79). Očito zahvaljujući novim šestosjedima na Jahorini je stanje najbolje (8.14), a najlošije na Vlašiću (3.24).

Mogućim uređivanjem novih staza odgovorni će morati razmišljati i o specijaliziranim stazama za različite vrste snježnih radosti (4.03). Najviše mogućnosti prema ocjenama pruža Bjelašnica (5.25), a najmanje Platak (3.05).

Najviše nezadovoljni ove zime bili su oni koji su pokušali iznajmiti opremu na skijalištima (3.97). U ovom segmentu Vlašić je ipak najbolje ocijenjen (4.66) dok je na posljednjem mjestu također Platak (3.06).

U narednom tekstu prenijet ćemo vam i analizu ankete po skijalištima.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji