Red Purple Black

Dobro i loše – po skijalištima

IspisE-mail

POTREBNA ULAGANJA
U drugom dijelu neslužbene ankete koju smo proveli među 34 osobe koje su lani boravile na najmanje dva skijališta u okruženju, donosimo prosječne ocjene usluga po skijalištima, a konačni rezultat pokazao je da su skijaši najzadovoljniji bili na Jahorini, a najmanje na Platku.

Kako je anketa rađena za 15 različitih segmenata skijaško-turističke ponude donosimo vam samo ocjene za najbolje i najlošije na skijalištima. Pri tome napominjemo da svi anketirani nisu ocijenili sve stavke, već samo one koje su koristili i sa kojima su bili upoznati.

Kako smo već naveli u prvom tekstu o anketi, ono što je uglavnom bilo najbolje ocjenjeno na svim skijalištima je okoliš, a najlošije iznajmljivanje opreme pa ta dva segmenta nećemo spominjati u opisu skijališta.

Prednjače veći centri

Kao što smo rekli, najvišu ocjenu, a ocjenjivalo se od 1 do 10, dobila je Jahorina (6.86). Na Jahorini je prema gostima najvišu ocjenu zaslužio vertikalni transport (8.14), a potpuno istu ocjenu dobili su i za sigurnost i pomoć na stazi. Visoko je ocjenjena i zabava u kojoj možete uživati u ovom olimpijskom centru (7.90). Nedostatak staza za one koji vole i nešto drugo osim klasičnog skijanja glavna je zamjerka ( 5.01), potom održavanje staza (5.16), te red na istima (5.66).

Odmah iza Jahorine je Bjelašnica (6.24), koja je, vjerojatno zbog dobro organiziranih partya za mlade, visoku ocjenu dobila za zabavu (7.89), velikih zamjerki nema ni na održavanje prilaznih putova (7.02), a i ovdje se mogu pohvaliti dobrom organizacijom eventualne pomoći (6.73). Na ovom skijalištu najlošije je ocjenjeno održavanje staza (5.21) i vertikalni transport (5.24).

Treće mjesto pripalo je jednom hrvatskom centru i to Sljemenu (6.22) gdje je najboljim ocijenjen prilazni put (8.76), sigurnost (8.16) i održavanje staza (7.75). Nedostatak dovoljno specijaliziranih staza (3.51) i zabave (3.51) ocijenjeni su najlošije.

Gostoprimstvo podiže prosjek

Na četvrtom mjestu je Vlašić (5.97) koji se ovdje našao manje zbog skijaških, ali više zbog turističkih vrijednosti. Zato je zaslužno gostoprimstvo tamošnjih ljudi (8.12), različiti smještaj (7.57) i gastro ponuda ovog kraja (7.42). Na drugoj strani nedostatak specijaliziranih staza (3.07), (ne)red na stazama (3.16) i postojeći vertikalni transport (3.24), zahtijevat će malo više okretanja ka uređivanju i boljem opremanju staza.

Odmah iza Vlašića, našla se je kombinacija Busovačke staje-Pridolci i to s ocjenom tek za stotinku manjom (5.96), što je značajno ako se u obzir uzme činjenica da se radi o malim skijalištima koja tek počinju afirmaciju prema ovom vidu turizma. I ovdje su visoke ocjene pripale za gostoprimstvo (8.98) ali i cijenu ski karte (7.99) te cijenu sveukupne ponude (7.13).

Najlošije je ocijenjen prilazni put (4.25) te dužina staza (4.01). 

Još jedno novije skijalište, Stožer (5.01) može se pohvaliti da je dobilo visoke ocjene za gostoprimstvo domaćina i zaposlenika (8.59) i cijene ponude (7.14). Solidna ocjena pripala im je i za gastronomsku ponudu (7.10). Nedostatak ponekog kilometra staza (4.02) i smještaja koji je baziran na sami grad Kupres (4.12) te problemi s prilaznim putom (4.33) razlog su što ovo skijalište nije bolje plasirano.

Kritike nekadašnjih bisera

Na tek sedmom mjestu prema anketi, nalazi se Adria-ski na Čajuši (4.78) što je bilo neočekivano pošto je to skijalište ove godine osiguralo skijašima najviše dana za skijanje. Odgovorni bi se trebali malo i zamisliti te shvatiti da su gužve na tom skijalištu uvjetovane blizinom Dalmaciji, a ne prvom izboru skijaša. Najbolje ocjenjeno je održavanje prilaznih putova (6.14), sigurnost i pomoć na stazama (5.08) te održavanje i pripremanje staza (5.34). Najmanje ocjene su one za (ne)postojeću zabavu (2.61), cijenu ponude (3.25) i red na stazama (3.63). Kako smo naveli u prvom tekstu, zamjerka ovom skijalištu ide i na gostoprimstvo.

Nebriga države o skijaškom centru u Hrvatskoj s najviše potencijala, Bjelolasici (4.64), uvjetovala je niske ocjene koje su je dovele pri samo dno ljestvice skijališta u okruženju. Ono što je ocijenjeno pozitivnom ocjenom je prilazni put (7.85), te sigurnost (5.85) i smještaj (5.85). Uvođenje reda na staze (3.34), ulaganje u vertikalni transport (3.81) i bolje održavane staze (3.86) možda bi vratile sjaj ovom mjestu s najljepše ocjenjenim okolišem.

Očekivano najlošije ocjenjeni

Zbog svih problema koji su zahvatili ovo skijalište, Blidinje je zauzelo pretposljednje mjesto u ovoj anketnoj tablici (4.55). No da je cijena ski karte ipak bila formirana prema uvjetima govori i ocjena (6.05) kao i da je cijena ukupne ponude bila donekle primjerena (5.01). Posjetitelji Blidinja još uvijek mogu uživati u dobroj ponudi jela (6.51). Zabava je ipak najlošija (1.51) kao i održavanje staza (3.72).

Posljednje mjesto zauzelo je skijalište Platak (4.41) što i ne čudi ako se zna da je to ipak vikend skijalište grada Rijeke i da ovdje nema još govora o većem razvoju zimskog turizma. No možda je upravo blizina Rijeke donijela i najveću ocjenu za sigurnost (7.34), a iako je mnogim vozačima noćna mora, većina je prilaznom putu i njegovom održavanju dala nešto višu ocjenu (6.16). Najlošije ocjenjena je ponuda smještaja (2.33) i postojeći vertikalni transport (3.31).

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji